Direct cruciale week voor bondscoach Van de Looi bij Jong Oranje

Reacties

Het belooft een bijzonder debuut te worden voor Erwin van de Looi als bondscoach van Jong Oranje. De vroegere trainer van FC Groningen en Willem II neemt deze week officieel het stokje over van Art Langeler en staat direct voor twee cruciale duels.

Direct cruciale week voor bondscoach Van de Looi bij Jong Oranje

Boekt Jong Oranje deze week immers geen goede resultaten tegen de leeftijdgenoten uit Engeland en Schotland, dan is het zo goed als uitgeschakeld voor het EK van 2019. In dat geval zouden de Nederlandse beloften voor de derde maal op rij een eindtoernooi mislopen.

De kwalificatie voor het toernooi in Italië is net over de helft en Oranje bezet de tweede plaats in Groep 4. Na zes duels heeft het vijf punten minder dan koploper Engeland, de tegenstander van morgen (donderdag). Bij verlies is groepswinst vrijwel uitgesloten. De vier beste nummers twee uit de negen kwalificatiepoules voetballen nog om de laatste twee tickets. Oranje, dat dinsdag in Doetinchem tegen Schotland speelt, heeft ook op dat front geen goede papieren. In liefst zes poules presteren de nummers twee momenteel beter dan Nederland.

Groep 4
1. Engeland 6-16
2. NEDERLAND 6-11
3. Schotland 6-8
4. Oekraïne 6-8
5. Letland 6-3
6. Andorra 6-2

Kortom, deze week is cruciaal. Om uitzicht te houden op kwalificatie, moet Jong Oranje beide wedstrijden winnen. Een ondankbare taak voor Van de Looi, die zich wel gesteund weet door zijn collega's in Zeist. Bij zijn aanstelling benadrukte Ronald Koeman direct het belang van de Oranje beloften. Jong Oranje is voor veel spelers de laatste stap naar het echte Oranje en bovendien was het voor de veelal in Nederland actieve spelers dé mogelijkheid om internationale ervaring op te doen.

Het is dan ook geen toeval dat potentiële Oranje-internationals als Guus Til, Timothy Fosu-Mensah én Steven Bergwijn ditmaal werden opgeroepen voor Jong Oranje. Laatstgenoemde kan de ploeg echter toch niet helpen tegen Engeland en Schotland: Bergwijn heeft teveel last van een liesblessure en haakte daarom af voor de kwalificatiewedstrijden. Van de Looi kan nog wel beschikken over meer ervaren krachten als Jeremiah St. Juste (Feyenoord), Denzel Dumfries, Bart Ramselaar (beiden PSV) en de in België sterk gestarte Arnaut Groeneveld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.