De Boer kent Schotland door en door, Stekelenburg heeft 1.662 dagen gewacht

Reacties

Het Nederlands elftal zit midden in de voorbereiding op het EK. Voor het begin van het Europese eindtoernooi speelt het team van bondscoach Frank de Boer twee oefenwedstrijden. Te beginnen met Schotland als sparringpartner. Zoals altijd blikt VI met een aantal statistieken vooruit op de interlands van Oranje.

De Boer kent Schotland door en door, Stekelenburg heeft 1.662 dagen gewacht
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 2
Schotland
Schotland

• Tweemaal eerder speelde het Nederlands elftal in Estádio Algarve, waar de wedstrijd tegen Schotland wordt afgewerkt. In 2013 eindigde een oefenwedstrijd tegen Portugal in 1-1, negen jaar daarvoor was Oranje zowaar succesvol in een penaltyserie op een eindtoernooi. In een periode waarin de Nederlander niet meer durfde te kijken naar strafschoppen (in 1996, 1998 én 2000 ging het mis voor Oranje), kon er weer eens gejuicht worden in de woonkamers. In de kwartfinale van het EK in 2004 werd Zweden uitgeschakeld. Na een misser van Olof Mellberg in Estádio Algarve op het einde van de strafschoppenreeks schoot Arjen Robben het Nederlands elftal naar de halve finale.

• Zweden - Nederland was overigens ook de laatste interland van De Boer. De bondscoach keert dus terug op de plek waar hij zijn 112de wedstrijd in het shirt van Oranje speelde.

• Nederland en Schotland staan voor de negentiende keer tegenover elkaar en voor de twaalfde keer in vriendschappelijk verband. In 1978 verraste Schotland het Nederlands elftal op het WK in Argentinië door de laatste groepswedstrijd met 3-2 te winnen. Het was echter niet voldoende voor een plek in de volgende ronde. Oranje werd tweede in Groep 4 en zou het uiteindelijk tot de finale schoppen. In totaal valt de balans uit in het voordeel van Nederland, met negen overwinningen tegenover vijf Schotse zeges.

• Er is geen enkele speler in de historie van het Nederlands elftal die vaker uitkwam tegen Schotland dan huidig bondscoach De Boer. Hij kwam, net als André Ooijer en Marc Overmars, tot vijf interlands tegen de Schotten. Dick Advocaat stond als bondscoach vijfmaal aan het roer tegen Schotland.

• De Boer coacht tegen Schotland zijn tiende interland. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Jesse Carver en Max Merkel. Als De Boer niet voor of tijdens het EK wordt ontslagen, zal hij op minimaal veertien interlands als bondscoach staan. Daarmee komt hij de toptwintig binnen op de bondscoacheslijst.

# Bondscoach Interlands
1 Bob Glendenning 87
2 Dick Advocaat 62
3 Rinus Michels 53
4 Marco van Basten 52
5 Bert van Marwijk 52
-- -- --
20 Leo Beenhakker 13
21 Ernst Happel 12
22 Cees van Hasselt 11
23 Thijs Libregts 11
24 Jesse Carver 10
25 Max Merkel 10
26 Frank de Boer 9

• De spelerslijst aller tijden van Oranje kan in deze wedstrijd naar 784 worden getild door De Boer. Met Jurriën Timber en Cody Gakpo zitten er twee potentiële debutanten bij de selectie van Oranje. Ryan Gravenberch werd 24 maart de 782ste speler in Oranje, toen hij speeltijd kreeg tegen Turkije.

• Enkele spelers kunnen een mijlpaal bereiken tegen Schotland. Tim Krul staat voor zijn vijftiende interland, Nathan Aké en Donny van de Beek staan nu nog op negentien interlands. Steven Berghuis gaat mogelijk op voor zijn 25ste wedstrijd in dienst van Oranje.

• Maarten Stekelenburg kan na 1.662 dagen zijn rentree maken onder de lat bij Oranje. Geen enkele andere huidige selectiespeler moest zolang wachten tussen twee interlands. Wout Weghorst was ook lang afwezig: als hij speeltijd krijgt tegen Schotland is dat zijn eerste interland in 561 dagen.

• Zowel Jasper Cillessen als Stekelenburg hield zijn doel 26 keer schoon in dienst van Oranje. Cillessen, die in de voorbereiding positief testte op corona en niet meegaat naar het EK, bereikte dat aantal in zestig wedstrijden. Stekelenburg keepte 58 interlands in zijn carrière.

Poll (gesloten) Wie moet op het EK eerste keeper van Oranje worden?
  • 4% Marco Bizot (300 stemmen)
  • 24% Tim Krul (1.711 stemmen)
  • 72% Maarten Stekelenburg (5.197 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.