De achilleshiel van Napoli in de Scudetto-jacht

Reacties

Napoli wacht vrijdagavond een examen tegen Juventus, waarin het fraaie seizoen glans kan krijgen. Een zege betekent niet alleen een machtswisseling, maar ook uitbreiding van de voorsprong op de alleenheerser van de afgelopen Serie A-seizoenen in de jacht op de langgekoesterde Scudetto. Napoli heeft één noemenswaardig probleem, dat ze ook bij het bezoek uit Turijn de kop kan kosten.

De achilleshiel van Napoli in de Scudetto-jacht

Er staat veel op het spel, zoals het stillen van de eeuwige Napelse dorst naar stilzwijgen uit het noorden en de bevestiging van de huidige superioriteit aan Juventus. De uitstekende Serie A-campagne en de optredens in de Champions League tegen Manchester City kunnen al voldoende aanleiding vormen voor de notie van suprematie. Maar hoewel Juve elk jaar sterkhouders verliest, is onderschatting van De Oude Dame oerdom.

Juventus, dat bij winst doodleuk weer op één punt van Napoli staat, beschikt namelijk nog altijd over de veruit breedste selectie van het land. De kans is aanzienlijk dat spelers als Medhi Benatia, Blaise Matuidi, Federico Bernardeschi (voor hen betaalde de club 77 miljoen euro) en mogelijk ook Napoli-vijand Gonzalo Higuaín reserve staan in het Stadio San Paolo. De breedte of beter gezegd diepte van een spelersgroep wordt vaak onderbelicht in titelraces en is de absolute achilleshiel van Napoli dit seizoen.

Maurizio Sarri heeft met een timmermansoog geschaafd aan een elftal naar zijn dromen, dat met oogstrelend combinatiespel de ranglijst aanvoert én het Calcio verandert. Maar de fanatieke roker zet niet alleen door de voortreffelijke uitvoering van zijn plannen telkens dezelfde namen op het lijstje. Een andere oorzaak is de magere bezetting van de bank. Dat kan binnen een topwedstrijd al een groot verschil maken, heeft Napoli gemerkt.

Zo viel precies een maand geleden het ontzagwekkende offensief van de Italianen tegen Manchester City (2-4 verlies) compleet stil toen uitblinker Faouzi Ghoulam uitviel. De aanvallende linksachter, wiens kwaliteiten cruciaal zijn voor Sarri's filosofie, scheurde zijn kruisband af. Daardoor moet de 35-jarige rechtsback Christian Maggio opdraven tegen Juventus en verhuist rechtspoot naar Elseid Hysaj naar links.

Faouzi Ghoulam is de eerste speler van de onbetwiste basiself die voor lange tijd wegvalt.
Faouzi Ghoulam is de eerste speler van de onbetwiste basiself die voor lange tijd wegvalt.

Ook op de lange termijn zijn de karige opties een zorg voor heel Napels, dat snakt naar het eerste kampioensfeest sinds 1990. De standaardwissel van Marek Hamsik verbeeldt Sarri's voorzichtigheid met het brengen van de bleue reserves op het middenrif en de frontlinie. De gebruikelijke inbreng van Piotr Zielinski voor de aanvoerder snijdt aan twee kanten: Hamsik verliest steeds sneller krachten in het intensieve spel van Napoli, tegelijkertijd is de trainer genoodzaakt elke voorsprong aan te grijpen om de aanvoerder rust te gunnen.

In de voorhoede zijn de keuzes ook schaars. Terwijl de jonge Algerijn Adam Ounas het enige goede alternatief voor flankspelers Lorenzo Insigne en José Callejón is, herstelt Arek Milik van een nieuwe kruisbandblessure. Dankzij diens eerste kwetsuur belandde Dries Mertens in de punt van de aanval, maar nu heeft de uitstekende centrumspits die zich elke wedstrijd het leplazarus loopt geen enkele back-up.

Kan Napoli zijn prestaties op deze manier wel volhouden? De na-winterse optredens van vorig seizoen vormen de enige graadmeter en bieden hoop. Het elftal verloor dit kalenderjaar slechts één competitieduel, met Atalanta in februari. Toen de machine vorig seizoen begon te draaien, was het al te laat en bleek een derde plaats het hoogst haalbare.

In 2017 is er nog geen enkele hapering zichtbaar. Als Napoli met dit voetbal en deze selectie de stad in mei uit haar voegen laat barsten, is dat een wereldprestatie. Deze vrijdagavond kunnen de trouwe volgelingen van Sarri een forse slag slaan in de Scudetto-strijd.

Het programma van de vijftiende speeldag in de Serie A.
Het programma van de vijftiende speeldag in de Serie A.
VI's Süleyman Öztürk blikt vooruit op de topper. 'Napoli bereikt zijn piek, Juve is op weg naar beneden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.