Marek Hamsik en de loden last van Diego Armando Maradona

Reacties

Er is slechts één speler die door Napoli-supporters in één adem met Diego Armando Maradona wordt genoemd: Marek Hamsik. VI-redacteur Pim van der Hulst over de loodzware uitdagingen voor de captain in een seizoen waarin hij zich tot heilige kan laten verklaren.

Marek Hamsik en de loden last van Diego Armando Maradona

Hamsik is een atypische speler. Marekiaro - als in 'klare zee', refererend aan zijn rust, precisie en de Golf van Napels - valt niet alleen op door zijn punkuiterlijk, maar ook door zijn onvoorwaardelijke club- en stadliefde. Als Slowaak nota bene, die via Brescia tien jaar geleden in het zuiden van de laars belandde.

Daar leeft Hamsik een leven waar hij slechts van kon dromen als knul uit een kleine mijnbouwstad. 'In Napels ben ik onderdeel van een familie, die een heel bijzondere plek in mijn hart heeft. Ik heb meer nodig dan een loonstrookje en prijzen', schreef hij voor The Players Tribune. 'Ik moet iets voelen in mijn ziel. Dat geeft Napels me en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.'

De middenvelder is niet zomaar een lid van de Napolitaanse familie. Hij heeft zich in razend tempo opgewerkt tot een van de kopstukken van de stamboom, een speler die de haast ongezonde passie van elke stadsbewoner - want iedere inwoner is Napoli-fan - vertegenwoordigt op het veld. De intense hartstocht voor de club en het spel overvalt Hamsik nog steeds. 'Voetbal is religie in Napels en Stadio San Paolo is de kerk.'

Andere tijden: Diego Armando Maradona als middelpunt van het eerste Napolitaanse titelfeest ooit.
Andere tijden: Diego Armando Maradona als middelpunt van het eerste Napolitaanse titelfeest ooit.

In die kathedraal is niemand zo bezeten aanbeden als Maradona. Als Capitano bevrijdde Pluisje de stad door haar in 1987 de eerste Scudetto te schenken, drie jaar later volgde er nog een. Nog nooit had een club uit het arme zuiden de elite uit het noorden naar de kroon gestoken. Dertig jaar later kan de heldendaad van Maradona en daarmee diens verering overtroffen worden door de huidige leider.

Na een decennium in de grote havenstad is voor Hamsik immers de tijd aangebroken om te oogsten. De dertiger, geboren vlak na het eerste kampioenschap, kan Maradona zijn titel als clubtopscorer aller tijden afnemen. Om zich met 115 goals alvast naast de Argentijn te scharen, dient Hamsik dat ene doelpunt te maken waar hij al lang tegenaan hikt.

Hoewel de ongeslagen machine van trainer Maurizo Sarri met Hamsik als motor in zeventien duels al 43 keer scoorde, was de Slowaakse spelmaker slechts één maal trefzeker. Ter vergelijking: in de vorige jaargang scoorde Hamsik gemiddeld om de drie wedstrijden.

Gezien de status van zijn voorganger is het geen wonder dat de aanvoerder druk bezig is met het nakende record. 'Als ik aan de geschiedenis van Napoli denk en me bedenk dat ik de grootste aller tijden kan overtreffen, dan kan ik erg trots op mezelf zijn wanneer de dag komt.'

De recordjager schoof afgelopen zomer zaakwaarnemer Mino Raiola aan de kant, omdat hij Hamsik wilde slijten aan een andere club. Zijn nieuwe belangenbehartiger, Martin Petras, voelt mee met Hamsik, die volgens hem gebukt gaat onder de last van de recordjacht. 'Mijn advies voor hem is: neem Napoli's volgende strafschop. Dat zal zijn hoofd legen.'

Een uitstekend advies, waarmee Hamsik het eerste bijzondere hoofdstuk van zijn seizoen kan schrijven, terwijl de Scudetto na bijna drie decennia droogte in de verte lonkt. Een trap op weg naar onsterfelijkheid.

Programma twaalfde speelronde Serie A 
Zaterdag 
18.00 uur:Bologna - Crotone
20.45 uur:Genoa - Sampdoria
  
Zondag 
12.30 uur:Internazionale - Torino
15.00 uur:Lazio - Udinese
15.00 uur:Juventus - Benevento
15.00 uur:Fiorentina - AS Roma
15.00 uur:Chievo - Napoli
15.00 uur:Cagliari - Hellas Verona
18.00 uur:Atalanta Bergamo - SPAL
20.45 uur:Sassuolo - AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.