Napoli: eindelijk écht op titelkoers dankzij Scudetto-pact

Reacties

Napoli is bezig aan een historische seizoenstart. De ploeg van trainer Maurizio Sarri won zijn eerste zeven competitieduels en scoorde daarin liefst 25 keer. Napoli is de eerste club in de geschiedenis van de Serie A die dat voor elkaar kreeg. Dries Mertens, zelf goed voor meer dan een kwart van de productie, verklaart het succes.

Napoli: eindelijk écht op titelkoers dankzij Scudetto-pact

Vorig seizoen oogstte Napoli ontzettend veel lof voor het attractieve spel, maar moest de ploeg uiteindelijk toch weer zijn meerdere erkennen in Juventus. De grote concurrent uit het noorden speelde een stuk soberder, scoorde behoorlijk veel minder, maar stond in mei wel weer voor het zesde jaar op rij met de Scudetto, de Italiaanse kampioenstrofee, in de handen.

De frustratie was groot bij Napoli en dus sloot de selectie een pact: iedereen blijft en samen gaan we vol voor het kampioenschap. Althans, dat werd in Italiaanse media beweerd. Mertens, één van de spelers voor wie in de zomer de meeste interesse was, bevestigde dat dinsdag tegenover Belgische media. 'We zijn allemaal gebleven omdat we prijzen willen winnen. Hoe langer je samen bent, hoe beter je uiteindelijk bent. We spelen prachtig voetbal en ik ben blij dat ik daar deel van uitmaak.'

De Napolitanen hielden zich aan het pact. Waar bij de andere Italiaanse titelkandidaten en outsiders een ware volksverhuizing plaats vond - Juventus investeerde voor een kleine 150 miljoen in de selectie, AC Milan haalde een compleet elftal nieuwelingen en bij AS Roma leefde nieuwe technisch directeur Monchi zich uit op de transfermarkt - werd bij Napoli demonstratief de stekker uit de telefoon getrokken.

Geen afleiding, geen onrust, geen conflicten: voetbal. De ploeg uit Napels kende een rustige voorbereiding waar onder leiding van Sarri hard gewerkt kon worden aan de details. Napoli speelt namelijk een gevaarlijk spel. Wie in Italië kampioen wil worden met oogstrelend voetbal, moet de perfectie benaderen. Gaat het even mis in de opbouw, dan staan topspitsen als Gonzalo Higuaín, Edin Dzeko, Mauro Icardi en Paulo Dybala klaar om het genadeloos af te straffen.

Antonio Conte zei het na de zege van Chelsea op Atlético Madrid, Pep Guardiola zei het na de zege van Manchester City op Chelsea: 'Winnen is mooi, maar winnen met goed voetbal is geweldig.' Daar streeft Napoli ook naar. De formatie van Sarri is een soort positiespelmachine geworden. Week in week uit baart de ploeg opzien door zich uit de meest penibele situaties te voetballen. Eén keer raken, doorbewegen, vooruitdenken en durven. Het lukt momenteel allemaal bij Napoli.

Jorginho (25) is de grote regisseur van Napoli. De Braziliaanse controlerende middenvelder verzendt gemiddeld zo'n 105 passes per wedstrijd. Het meest van alle spelers in de vijf sterkste Europese competities.
Jorginho (25) is de grote regisseur van Napoli. De Braziliaanse controlerende middenvelder verzendt gemiddeld zo'n 105 passes per wedstrijd. Het meest van alle spelers in de vijf sterkste Europese competities.

Geen team in de Europese topvijf competities verstuurt per wedstrijd meer passes dan Napoli (740). Ter vergelijking: Barcelona verstuurt er ruim honderd per duel minder. Maar die passes leiden ook ergens toe: na Paris Saint-Germain (27) maakte Napoli tot nu toe de meeste treffers van de honderd teams in de grote competities. Met 25 competitiegoals scoort de ploeg van Sarri bijna twee keer zo vaak als bijvoorbeeld Real Madrid (13). Mertens (zeven goals) neemt het grootste deel van die productie voor zijn rekening.

Aanvoerder Marek Hamsik, die al sinds 2007 voor Napoli speelt, geniet er met volle teugen van. 'Dit is het beste Napoli waar ik voor gespeeld heb', vertelde de Slowaak, die eerder met de generatie van Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi samenspeelde. 'Sarri heeft ons een identiteit gegeven. Vervolgens hebben we drie jaar keihard gewerkt en nu is het tijd om te winnen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.