Dapper AZ bijt zich stuk op West Ham en grijpt naast Conference League-finale

Reacties

Het Europese avontuur van AZ zit erop. De Alkmaarders moesten thuis een 2-1 achterstand zien goed te maken tegen West Ham United, maar gingen onderuit: 0-1.

Dapper AZ bijt zich stuk op West Ham en grijpt naast Conference League-finale
© Pro Shots
AZ
AZ
0 - 1
West Ham United
West Ham United

AZ kwam vorige week op voorsprong door een doelpunt van Tijjani Reijnders, maar ging alsnog onderuit en wist dus wat er thuis moest gebeuren. De ploeg van Pascal Jansen had Milos Kerkez en Jesper Karlsson terug, maar moest het doen zonder Jens Odgaard, die vanwege een blessure ontbrak. Voor hem speelde Myron van Brederode, vorige week de vervanger van Karlsson.

Net als vorige week opende AZ sterk tegen de club uit de Premier League. Zo was Karlsson al vroeg dichtbij de 1-0. Hoewel hij werd teruggefloten vanwege buitenspel, waren de intenties van de Alkmaarders meer dan duidelijk. De druk was van AZ, maar de grootste kans in de openingsfase was van  Lucas Paquetá, die na een flitsende counter van West Ham de buitenkant van de paal raakte. West Ham kwam er niet vaak uit, maar was wanneer dat wel lukte wel meteen levensgevaarlijk.

Afwachten wilde AZ donderdagavond voor eigen publiek niet. Kort na rust was Vangelis Pavlidis dichtbij 1-0 en stuitte Sven Mijnans op doelman Alphonse Aréola. AZ drukte en drukte, zoals het aan het begin van de eerste helft ook al deed. Slechts incidenteel was het alarmfase één voor de Alkmaarders, maar na de redding van Mathew Ryan op het schot van Declan Rice waren de Engelsen amper gevaarlijk.

Dat er iets inzat, werd meer en meer duidelijk. Pavlidis stuitte op Aréola, die ook redding moest brengen op een schot van Pantelis Hatziadiakos, maar na zeventig minuten stond er desondanks nog altijd een 0-0 tussenstand op het scorebord. Daarom bracht Jansen Dani de Wit voor Mijnans, kwam Mayckel Lahdo voor Van Brederode en werden ook Mees de Wit en Mexx Meerdink ingebracht. 

Een finaleplaats was allesbehalve een brug te ver voor AZ, zo werd donderdagavond duidelijk, maar omdat de ploeg van Jansen kans op kans miste, bleef West Ham overeind. Vlak voor tijd riepen de spelers van AZ nog om een penalty, omdat Kurt Zouma in de kluts hands gemaakt zou hebben, maar daar wilde de scheidsrechter niet aan. In de vierde minuut van de blessuretijd deelde Pablo Fornals de definitieve nekslag uit.

En dus eindigt het Europese avontuur van AZ. De club werd overtuigend groepswinnaar en wist daarna zowel Lazio als Anderlecht uit te schakelen. De finale tussen West Ham en Fiorentina wordt op 7 juni gespeeld in Praag.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.