Dankbaar AZ legt met simpele zege op ADO de bal bij Ajax

AZ mag zich voor in ieder geval enkele uren koploper van de Eredivisie noemen. Dankzij de eenvoudige overwinning op ADO Den Haag zijn de Alkmaarders Ajax voorbij.

AZ
AZ
4 - 0
ADO Den Haag

AZ toonde in de aanloop naar het duel van zaterdag zijn dankbaarheid aan tegenstander ADO, dat eerder dit seizoen z'n onderkomen beschikbaar had gesteld na de stadionproblemen in Alkmaar. De Haagse fans mochten zaterdag gratis naar binnen in het AFAS Stadion.

Op het veld was er ogenschijnlijk andermaal sprake van een Haagse vriendendienst. De gasten boden AZ namelijk nauwelijks tegenstand op weg naar een Alkmaars succes. In de twaalfde minuut begon dat met een eerste cadeau. Laurens De Bock haalde Dani de Wit na een verkeerde aanname onderuit, met een strafschop als logisch gevolg.

Teun Koopmeiners pakte als penaltyspecialist het presentje met alle liefde uit. Het bleek de opmaat voor een eenzijdige wedstrijd, waarin het alleen de vraag was hoe groot de Alkmaarse overwinning zou worden. De 2-0 van Owen Wijndal – hij schoot in het dak van het doel na een pass van Oussama Idrissi – had in de negentiende minuut de Haagse hoop al nagenoeg ijdel gemaakt.

Het kat- en muisspel in de tweede helft leverde de nodige Alkmaarse kansen op. Het oppermachtige AZ toonde genade voor de gasten. Koopmeiners en invaller Ferdy Druijf maakten in de slotfase de nederlaag zwaarder voor ADO, dat door de volgende verliesbeurt onder trainer Alan Pardew dieper in het (degradatie)moeras zakte.

Zijn collega Arne Slot troefde met het succes tegen ADO en passant Louis van Gaal af als meest succesvolle coach van AZ na 25 competitieduels. De gewezen bondscoach kwam tot 55 punten, waar Slot er één meer verzamelde in zijn eerste 25 Eredivisie-duels als eindverantwoordelijke op de AZ-bank.

Deze statistiek zal Slot voor kennisgeving hebben aangenomen, al is het mogelijk wel een stap op weg naar een evenaring van het grootste succes van Van Gaal in Alkmaarse dienst; de titel in 2009. Door de overwinning heeft AZ zich namelijk aan kop van de Eredivisie genesteld in de wetenschap dat het die koppositie alleen weer moet afstaan als Ajax bij SC Heerenveen tot een zege komt.