Contract Ultee zorgt voor Sittardse schwung: Fortuna pakt in Almelo zeldzame uitzege

Reacties

Een week na de allereerste zege van het Eredivisie-seizoen heeft Fortuna Sittard ook maar direct de tweede overwinning geboekt. Op bezoek bij Heracles Almelo won de ploeg van trainer Sjors Ultee, mede dankzij een hoofdrol voor Sebastian Polter. Het was bovendien voor het eerst in ruim negentien jaar (!) dat Fortuna twee duels op het hoogste niveau op rij won.

Contract Ultee zorgt voor Sittardse schwung: Fortuna pakt in Almelo zeldzame uitzege
© Pro Shots
Heracles Almelo
Heracles Almelo
1 - 2
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Vorige week speelde Fortuna de eerste wedstrijd sinds Ultee officieel zijn rentree maakte als hoofdtrainer van de geel-groenen. Na het ontslag van Kevin Hofland fungeerde hij tegen Feyenoord (1-3 nederlaag) en Vitesse (2-0 nederlaag) al als interim-trainer, maar pas in aanloop naar Willem II-thuis werd zijn aanstelling definitief: hij tekende een contract voor anderhalf seizoen. Prompt werd er met 3-2 gewonnen van de Tilburgers.

Dat betekende de eerste zege voor de ploeterende Limburgers, nadat de eerste tien wedstrijden niet meer dan drie remises en zeven nederlagen hadden opgeleverd. Vrijdag volgde direct de tweede overwinning, tegen een Heracles dat zich vooraf juist zal hebben opgemaakt voor een wat makkelijkere wedstrijd dan de laatste weken. De laatste drie duels speelden de Almeloërs namelijk tegen Ajax, AZ en Feyenoord, daarin werd slechts één punt verzameld.

Maar thuis tegen Fortuna ging het dus wederom mis. Nadat de 1-0 van Rai Vloet werd afgekeurd wegens buitenspel, viel er na een halfuur aan de overkant wél een geldige goal. Fortuna-spits Polter gaf laag voor en zag hoe Marco Rente de bal onbedoeld in zijn eigen doel werkte. Gevaarlijk werden beide ploegen in het Erve Asito daarna niet, al schoot Vloet kort na rust via een Fortuna-been naast.

IJzig kalm
Er vielen na de openingsgoal sowieso meer gele kaarten (vier voor Fortuna, één voor Heracles ) dan kansen, voordat de bezoekers de wedstrijd in het slot gooiden. Na een verkeerde breedtepass van invaller Teun Bijleveld pikte Emil Hansson de bal op, hij stuurde Polter weg en de Duitser bleef ijzig kalm: met een kunstig wippertje zette hij de 0-2 op het bord. In blessuretijd kopte Delano Burgzorg nog de aansluitingstreffer binnen via de onderkant van de lat, maar daar bleef het bij, mede omdat een nóg latere kans van Silvester van der Water net naast ging.

Door de twee zeges op rij staat Fortuna ineens (voorlopig, de concurrentie heeft nog een wedstrijd tegoed) op de dertiende plek. Sinds april 2001 gebeurde het niet dat de Limburgers twee keer op rij wonnen in de Eredivisie. Toen werd er gewonnen van Sparta Rotterdam (1-2) en NEC (2-0). Ook was het de eerste uitoverwinning in 28 duels, na 22 nederlagen en 5 remises.

Fortuna heeft nu evenveel punten als, maar een beter doelsaldo dan, Heracles. De mannen van Frank Wormuth hebben nu al vijf wedstrijden op rij niet gewonnen, want voor de serie tegen de drie topclubs was er een 3-2 nederlaag bij VVV-Venlo, waardoor ze voorzichtig naar onderen moeten gaan kijken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.