Conference League blijft financiële troostprijs

Reacties

AZ trapt donderdag het Europese seizoen af voor Nederland, met een thuiswedstrijd tegen Tuzla City in de tweede voorronde van de Conference League. Ondanks het succesvolle openingsjaar van het nieuwe toernooi, blijft de financiële beloning ver achter.

Conference League blijft financiële troostprijs
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 0
Tuzla City
Tuzla City

Net als vorig jaar is de totale pot gevuld met slechts twaalf procent van het bedrag dat beschikbaar is in de Champions League, zo blijkt uit een brief die de UEFA eerder deze maand stuurde over het Europese prijzengeld. In totaal staat er 235 miljoen euro op het menu, tegenover twee miljard in de Champions League en 465 miljoen in de Europa League.

Een voordeel is wel dat deelnemers in de Conference League verhoudingsgewijs meer invloed hebben op het financiële eindresultaat, omdat premies meer afhankelijk zijn van de sportieve resultaten en minder van tv-markten en prestaties uit het verleden.

Bij kwalificatie voor de groepsfase heeft AZ rechts op 2,94 miljoen euro. Van dit bedrag houdt de UEFA nog een paar procent in, vanwege Europese premies die in het afgebroken coronaseizoen 2019/20 werden voorgeschoten, en ook gaat er vijf procent naar de solidariteitspot van de Eredivisie CV. Mocht AZ direct onderuitgaan tegen Tuzla City, dan wordt er 350.000 euro bijgeschreven.

Lees via VI PRO meer over de UEFA-premies voor het komende seizoen:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.