Clubs in spanning: hoelang blijven de stadions dit keer leeg?

Reacties

Er moet nog een definitieve klap op worden gegeven, maar alles wijst er momenteel op dat het speelschema van de Eredivisie en Eerste Divisie gewoon in stand blijft. Het gevolg: dit weekend – en waarschijnlijk ook de komende weken – wordt er wederom voor lege tribunes gevoetbald.

Clubs in spanning: hoelang blijven de stadions dit keer leeg?
© Pro Shots

De verontwaardiging was vorige week groot bij de clubs en KNVB, toen het kabinet buiten het OMT-advies om had besloten dat alle sportwedstrijden de komende drie weken zonder toeschouwers moesten plaatsvinden. Clubs en KNVB brachten nog een last minute-lobby op gang richting Den Haag, in een ultieme poging de stadions vol te houden. Zo werd er geopperd voorlopig geen alcohol te schenken, de binnenruimtes in de stadions niet te gebruiken of alle wedstrijden overdag af te werken. Het was allemaal tevergeefs.

Vervolgens werd geopperd om het speelschema gedurende het huidige maatregelenpakket – drie weken – schoon te vegen en deze wedstrijden te verplaatsen naar de winterstop. Dit idee werd in eerste instantie breed gedragen binnen het betaald voetbal, maar al snel bleken hier behoorlijke haken en ogen aan te zitten. Het belangrijkste obstakel: de kans dat het huidige maatregelenpakket langer dan drie weken blijft gelden, wat de voordelen van het doorschuiven van het programma compleet zou doen verdampen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Omdat de clubs en de KNVB in Den Haag geen houvast konden krijgen over de afloop van de huidige maatregelen, werd het doorschuiven van het schema al snel een stuk minder aantrekkelijk. Tegelijkertijd bleek het kabinet wel bereid om het betaald voetbal tegemoet te komen met duidelijke afspraken over compensatie voor de omzetderving tijdens de periode zonder publiek. Dit verlichtte de grootste financiële zorgen bij de clubs. Desondanks is de verontwaardiging en woede vanuit de voetballerij richting Den Haag groot; er leeft in de sector een sentiment dat het kabinet deze maatregel niet alleen neemt vanwege oplopende corona-besmettingen, maar ook als sanctie voor de rellen die de afgelopen maanden rondom meerdere voetbalwedstrijden hebben plaatsgevonden.

Waar alles en iedereen had gehoopt dat het spelen van voetbal voor lege tribunes voltooid verleden tijd was, zitten we er dus ineens - als enige in Europa - weer middenin. De vraag die momenteel boven de markt hangt – en dat nog wel even zal blijven doen – is hoelang de stadions deze keer leeg zullen blijven. Het kabinet bleek de afgelopen dagen niet bereid om harde of zachte toezeggingen te doen over de periode na 4 december, wanneer het vorige week afgekondigde maatregelenpakket afloopt. Het doet vrezen dat clubs hun poorten pas in 2022 weer mogen openen voor publiek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.