Chelsea neemt na vroege tegengoal Gayle voorbeeld aan Man United

Dwight Gayle zette Newcastle United twee weken geleden op voorsprong bij Manchester United en zaterdag deed de spits dat ook op bezoek bij Chelsea. Net als op Old Trafford kon Newcastle de voorsprong echter niet verdedigen en dus ging het ook op Stamford Bridge onderuit: 3-1.

Gayle opende zaterdag na twaalf minuten spelen de score, met een erg rommelig doelpunt. N'Golo Kanté ramde de bal tegen de aanvaller aan, die daarbij overigens hands maakte, en Marcos Alonso kreeg de kans om te onderscheppen. Hij speelde te zacht terug op Thibaut Courtois en de keeper hield de aanstormende Jacob Murphy nog van scoren af, maar kon niet voorkomen dat Gayle vervolgens de rebound binnen werkte.

Dwight Gayle zette Newcastle United op een verrassende voorsprong.

Met het duel in Manchester (4-1 nederlaag) in het achterhoofd wisten de spelers van Newcastle dat er na dit vroege succesje nog heel wat moest gebeuren voor een goed resultaat, maar de ploeg van Rafael Benítez was niet sterk genoeg om de voorsprong te kunnen vasthouden. Chelsea richtte zich razendsnel op en vond de gelijkmaker al acht minuten na de openingstreffer. Kort nadat Andreas Christensen op de paal had gekopt werd een voorzet op Álvaro Morata onderschept, maar hierna schoot Eden Hazard knap binnen.

Chelsea was de baas op het veld en de 2-1, een kwartier voor rust, was dan ook zeker verdiend. De voorzet van de van een blessure teruggekeerde Victor Moses was kiezelhard en kon niet worden onderschept door doelman Karl Darlow, waarna Morata van dichtbij binnen kopte. Voor de Spanjaard betekende het alweer zijn vijfde rake kopbal van dit seizoen in de Premier League; in totaal heeft Chelsea dit voetbaljaar al negen kopgoals gemaakt, terwijl de landskampioen er in het hele vorige seizoen maar acht maakte.

Álvaro Morata en Eden Hazard draaiden de rollen nog voor rust om.

De tweede helft kende niet veel spektakel. Newcastle moest in de achtervolging, maar kwam simpelweg kwaliteit tekort om het Chelsea lastig te maken. Het eerste schot na rust van de bezoekers viel pas na een kwartier te noteren, maar Courtois hoefde niet in actie te komen bij de poging van afstand van Ayoze Pérez, die toch vrij ver naast schoot. Aan de overkant probeerde Chelsea de wedstrijd wel op slot te gooien, maar de echte overtuiging en wilskracht om nog vaker te scoren leek lange tijd te ontbreken.

Moses kopte nog in de handen van Darlow, terwijl een slap schot van Hazard ook simpel gepakt kon worden door de doelman van Newcastle. De druk op het doel van The Magpies nam nu wel toe en een ruim kwartier voor tijd kreeg Chelsea een strafschop, toen Moses werd neergehaald door Matt Ritchie. Hazard ging vol vertrouwen achter de bal staan en maakte met een panenka zijn tweede van de middag. De Belg kreeg kort hierna ook nog een goede kans om zijn hattrick compleet te maken, maar bij deze mogelijkheid stiftte Hazard (die midweeks nog rust kreeg tegen Swansea City) de bal op de schouder van Darlow.

Hazard werd direct na de gemiste kans gewisseld en zag vanaf de kant geen doelpunten meer vallen. Chelsea heeft nu evenveel punten als Manchester United (32), maar de nummer twee van de ranglijst komt later deze zaterdag nog in actie tegen Arsenal. Newcastle United staat op het moment van schrijven twaalfde.