'Chelsea moet opvolgers Lampard en Terry zelf opleiden'

Frank Lampard (35) en John Terry (32) vormen al sinds de eerste ambtstermijn van de dit seizoen teruggekeerde José Mourinho het gezicht van Chelsea. Nu beide spelers de dertig al lang en breed gepasseerd zijn hoopt de Portugese manager dat de jeugdopleiding van The Blues nieuwe boegbeelden zal voortbrengen.

'Chelsea moet opvolgers Lampard en Terry zelf opleiden'

Met Lampard, Terry en ook Ashley Cole (32) in hun jonge jaren werd Mourinho tussen 2004 en 2007 onder meer twee keer landskampioen met Chelsea. Zes jaar na zijn vertrek in september 2007 maakt het trio nog altijd deel uit van de selectie van de Londense topclub, maar Mourinho beseft dat dat niet lang meer zal duren.

'Over drie tot vier jaar, als Lamps 39 is en John 36, hebben we geen Engelsen om deze kern van onze selectie te vervangen. Dat zou mij erg droevig stemmen, want elke club heeft zulke spelers nodig. Het gaat er niet per se om dat dat Britse spelers zijn, maar spelers die door Chelsea zijn opgeleid. Daar werken we dan ook hard aan', zegt hij in een interview met The Guardian.

Frank Lampard, José Mourinho en John Terry vieren in 2005 het behalen van de landstitel.
Frank Lampard, José Mourinho en John Terry vieren in 2005 het behalen van de landstitel.

Opmerkelijk genoeg herbergt de huidige selectie van Chelsea behalve Cole, Lampard en Terry slechts twee andere Engelse spelers: centrumverdediger Gary Cahill en linksback Ryan Bertrand. Behalve de door Chelsea zelf opgeleide Bertrand staat ook middenvelder Nathaniel Chalobah, Engels jeugdinternational, op het punt om door te breken.

Mourinho vindt het belangrijk dat elke club spelers heeft die het boegbeeld zijn en de clubcultuur uitdragen. 'Ik hou van zulke loyaliteit. Spelers die uit het buitenland komen moeten een kern van spelers aantreffen die hen kan uitleggen bij wat voor club en in wat voor land en competitie ze terecht zijn gekomen.'

'Om een voorbeeld te geven: een Engelse speler weet hoe het voelt om met kerst acht wedstrijden in drie weken te spelen, maar een buitenlander kan dat als een enorme schok ervaren. Je hebt gewoonweg locals nodig. Het is belangrijk om de voetbalcultuur van je club te koesteren, de lokale verschillen in het voetbal mogen nooit en te nimmer verloren gaan.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen