Castelen bezorgt geslagen RKC tegen Go Ahead alsnog punt

Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk hebben elkaar in de strijd tegen tegen degradatie geen beslissende tik kunnen uitdelen. Na een aantal hectische slotminuten bleef het in De Adelaarshorst gelijk: 2-2. Vooral RKC zal dat resultaat gezien het wedstrijdverloop toejuichen.

Trainer Foeke Booy kon woensdagavond tot zijn opluchting over zijn nieuwe doelman Stephan Andersen beschikken, maar zag tegelijkertijd dat de Deen door RKC eigenlijk nauwelijks op de proef werd gesteld. De ploeg van trainer Erwin Koeman maakte zondag nog indruk door PSV met 2-0 te verslaan, maar gaf in Deventer pas na rust bij vlagen een vervolg aan die knappe zege.

En dus kon Go Ahead op zoek naar de eerste zege van het kalenderjaar om zo weg te blijven uit de strijd tegen degradatie. Deniz Türüc en Erik Falkenburg vuurden in de openingsfase al waarschuwingsschoten af, voordat aanvoerder Jop van der Linden halverwege de eerste helft een vrije trap stijlvol langs RKC-doelman Jan Seda krulde.

Na rust bleek dat RKC toch niet van plan was zich zomaar gewonnen te geven. Hetgeen Koeman in de rust tegen zijn spelers had gezegd sorteerde duidelijk effect. Go Ahead-debutant Andersen hoefde weliswaar niet vaak in actie te komen, maar moest toch capituleren toen Damiano Schet met een van richting veranderde poging doel trof: 1-1.

Jop van der Linden is dolblij met zijn rake vrije trap. Het bleek dankzij een knappe goal van Romeo Castelen in de absolute slotfase echter niet genoeg voor een punt.

Vervolgens bleek echter waarom Go Ahead eind vorig jaar de thuisduels met FC Utrecht en PEC Zwolle ook al in een zege omzette; de ploeg van Booy nam de regie weer over van RKC en creëerde in de laatste twintig minuten nog kans op kans. RKC-doelman Jan Seda voorkwam echter dat Falkenburg, Joey Godee en Türüç schade konden aanrichten, maar ging vlak voor tijd alsnog in de fout bij een corner. Xandro Schenk strafte het van dichtbij af.

Toch verliet Go Ahead het veld als de morele verliezer. Het doelpunt van Schenk stond nog niet op het scorebord, of Romeo Castelen bezorgde RKC met een schitterende volley in de extra tijd alsnog een punt. Het was de eerste goal van de dertigjarige buitenspeler sinds 11 augustus, toen hij nog maar net voor RKC had getekend.

Zodoende wacht Go Ahead nog altijd op de eerste overwinning sinds de jaarwisseling en moet het zich vanaf de huidige dertiende plaats blijven richten op de strijd tegen degradatie. RKC staat met twee punten minder inmiddels veertiende, maar zit in hetzelfde schuitje. Hekkensluiter ADO Den Haag heeft immers slechts drie punten minder.