Brazilië tegen Argentinië voor het eerst terug op rampplek

Reacties

Argentinië moet in de nacht van donderdag op vrijdag winnen van rivaal Brazilië om rechtstreekse plaatsing voor het WK 2018 in Rusland in het zicht te houden. De vice-wereldkampioen treft de Brazilianen op gevoelige grond.

Brazilië tegen Argentinië voor het eerst terug op rampplek

Argentinië heeft zich in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie in de nesten gewerkt door zijn laatste drie duels niet te winnen. Na twee gelijke spelen tegen hekkensluiter Venezuela en Peru (twee keer 2-2) werd er zelfs verloren van Paraguay (0-1). Tot overmaat van ramp kreeg concurrent Chili ook nog eens twee punten cadeau doordat Bolivia in het gelijkspel tegen de Chilenen een niet speelgerechtigde speler opstelde. Argentinië staat daardoor na tien duels op de zesde plaats in de kwalificatiegroep, een positie die aan het einde van de rit het mislopen van het WK in Rusland zou betekenen. Dat gebeurde Argentinië voor het laatst in 1970.

De schade is te overzien voor de Argentijnen, nummer vijf Chili is het land slechts op doelsaldo de baas, terwijl Colombia en Ecuador maar één punt meer hebben. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft de ploeg van bondscoach Edgardo Bauza genoeg tijd om plaatsing af te dwingen, maar dan moet de ploeg zich wel herpakken in de pittige duels met Brazilië (vrijdagochtend 00.45 uur) en Colombia (woensdagochtend 00.30 uur).

Brazilië
De situatie bij de noorderburen van de Argentijnen is beduidend anders. Brazilië gaat soeverein aan kop in de kwalificatiegroep en lijkt zich eenvoudig te gaan plaatsen voor het WK. De ploeg van bondscoach Tite keert voor het duel met Argentinië echter terug op zeer gevoelige grond. Voor het eerst sinds de beschamende en historische 7-1 nederlaag tegen Duitsland in de halve finale van het WK 2014 in eigen land spelen De Goddelijke Kanaries een wedstrijd in Belo Horizonte. 'Natuurlijk raakt het ons allemaal diep om hier terug te keren, ook de spelers die toen niet gespeeld hebben', vertelde Tite.

In het Estádio Mineirão hoopt de Braziliaanse ploeg de trauma's van de Duitse afstraffing op 8 juli 2014 van zich af te spelen. 'De littekens blijven', zei middenvelder Renato Augusto. 'Maar een overwinning zou het gewicht enigszins van onze schouders halen. We hebben het erover gehad, maar we willen vooruit kijken in plaats van terug', vertelde Augusto, die er op die bewuste dag zelf niet bij was.

'We kunnen er niet aan ontsnappen, maar voetbal geeft je de kans om geschiedenis te herschrijven', vertelde collega Paulinho, die als invaller wel deelnam aan de wedstrijd. 'We kunnen niet omdraaien wat gebeurd is, maar we kunnen wel proberen om deze keer een goede indruk achter te laten.'

Dat Lionel Messi en Javier Mascherano het vrijdag tegen Neymar opnemen in de beladen kraker, betekent niet dat ze niet kunnen carpoolen met de privéjet van de Braziliaan.

Chili
Naast de topper tussen Brazilië en Argentinië staat er nog een aantal krakers op het Zuid-Amerikaanse programma. Zo spelen concurrenten Colombia en Chili donderdagavond tegen elkaar, terwijl ook Ecuador en Uruguay de degens kruisen.

Stand WK-kwalificatie Zuid-Amerika
Land Wedstrijden Punten Doelsaldo
Brazilië 10 21 +14
Uruguay 10 20 +14
Ecuador 10 17 +4
Colombia 10 17 +3
Chili 10 16 +2
Argentinië 10 16 +2
Paraguay 10 15 -2
Peru 10 11 -3
Bolivia 10 4 -15
Venezuela 10 2 -17
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.