Bondscoach gezocht: Van Gaal misschien wel de ideale opvolger van Koeman

Reacties

De KNVB is na het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona op zoek naar een nieuwe bondscoach. Louis van Gaal voldoet aan veel van de gestelde voorwaarden. Bovendien heeft de ervaren topcoach zijn handen vrij.

Bondscoach gezocht: Van Gaal misschien wel de ideale opvolger van Koeman
© Pro Shots

Al moet hij dan wel even met zijn vrouw Truus om de tafel. Voor zijn laatste trainersklus, bij Manchester United, had Van Gaal zijn partner al beloofd dat hij met pensioen zou gaan. Voor de Engelse recordkampioen maakte hij alsnog een uitzondering. Inmiddels geniet het echtpaar Van Gaal van het vrije leven in hun huizen in Noordwijk aan Zee, de Portugese Algarve en in de Zwitserse bergen. Toch heeft de Amsterdammer de deur naar een bijzondere klus altijd op een kiertje gehouden. En bijzonder zou het zonder meer zijn, een derde periode als bondscoach van Oranje.

Nadat zijn eerste tijdvak (van 2000 tot 2002) op een mislukking was uitgedraaid, herstelde Van Gaal zich overtuigend richting en tijdens het WK 2014. Na een vlekkeloze kwalificatiecampagne deed hij wat een bondscoach moet doen: de speelwijze bepalen aan de hand van de aanwezige spelerskwaliteiten. Zes jaar eerder had hij dat ook al bij AZ gedaan. In Alkmaar bewees Van Gaal zijn flexibiliteit wat spelsystemen betreft. Hij vond de beschikbare vleugelspelers niet goed genoeg voor het hem vertrouwde 4-3-3-systeem en paste de speelwijze aan spits Mounir El Hamdaoui aan. Het leverde AZ de landstitel op. Op het WK in Brazilië was Arjen Robben de sleutelfactor in een on-Hollandse countertactiek. Eerst de spelers, dan het systeem: het is dezelfde volgorde die Koeman hanteerde bij het Nederlands elftal. Hij begon in een 5-3-2 formatie en schakelde al snel terug naar 4-3-3, passend bij de dynamiek en de specifieke kwaliteiten van zijn beoogde basisploeg.

Van Gaal heeft het bewezen vermogen binnen enkele weken de tactiek van de nationale ploeg te kunnen wijzigen. En tegelijkertijd zijn spelers te kunnen volpompen met vertrouwen in die nieuwe aanpak. Door zijn autoritaire uitstraling staat hij minder tussen de spelers dan Koeman dat kon, maar vaak in zijn carrière onderving hij dat met keuzes in zijn technische staf. In zijn vorige tijd als bondscoach was assistent-coach Patrick Kluivert het aanspreekpunt voor veel spelers, in zijn succesperiode bij Ajax was dat Gerard van der Lem. Bij een nieuwe bondscoach-periode zou dat bijvoorbeeld Ruud Gullit kunnen zijn.

In de nieuwe editie van Voetbal International en VI PRO uitgebreid aandacht voor de zoektocht van de KNVB naar een opvolger voor Ronald Koeman.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer UEFA Nations League
Meer over UEFA Nations League
Meer WK Kwalificatie Europa
Meer over WK Kwalificatie Europa
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.