Gudde baalt na snelle Koeman-transfer: 'Drie keer Barça afzeggen geen optie'

Reacties

Het vertrek van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal is razendsnel tot stand gekomen. Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB gaf na de bekendmaking van de transfer naar Barcelona een inkijkje in het proces.

Gudde baalt na snelle Koeman-transfer: 'Drie keer Barça afzeggen geen optie'
© Pro Shots

'Afgelopen maandag werd ik gebeld. Dat zijn momenten die je niet snel vergeet', stelde Gudde over het moment dat Koeman hem inlichtte dat de overstap naar Catalonië eraan zat te komen. 'Ik had de avond ervoor al wat gelezen in Spaanse media, maar daar schoot ik nog niet zo in de stress van. Toen hij echter belde dacht ik wel dat het een andere kant op kon gaan.'

Uiteindelijk is de deal razendsnel tot stand gekomen, zo vertelde Gudde bij FOX Sports. 'We hebben vorige week nog met Ronald gezeten, ik weet zeker dat dit alles toen nog niet speelde. Maar alle ontwikkelingen plus die krankzinnige 2-8 hebben alles in een stroomversnelling gebracht', doelde de KNVB-directeur op de overweldigende zege van Bayern München op Barcelona in de Champions League.

Barça kon snel toeslaan, omdat Koeman een Barcelona-clausule in zijn contract bij de Nederlandse voetbalbond had staan. 'We hadden natuurlijk liever niet gezien dat de clausule gebruikt zou worden, dan hadden we samen op het EK gestaan', aldus Gudde, die aangaf dat er geen termijn op de clausule zat. 

Ronald Koeman ademt Barcelona: 'Hij durft sterspelers te slachtofferen'

Kleur op de wangen
Toch begrijpt Gudde de beslissing van Koeman. 'Hij had al twee keer nee gezegd, drie keer Barcelona afzeggen was voor hem geen optie. We betreuren de beslissing van Ronald, maar respecteren zijn keuze. In de periode dat Ronald bondscoach is geweest heeft hij zeer goede resultaten met het Nederlands elftal geboekt. Hij heeft Oranje weer kleur op de wangen gegeven, na een aantal moeizame jaren. En daar zijn we hem zeer erkentelijk voor.'

Er breekt nu een belangrijke periode aan voor het Nederlands elftal, in september staan immers de komende interlands voor de deur. Tenzij de directie razendsnel handelt, zal Dwight Lodeweges als interim-coach voor de groep staan als Oranje het opneemt tegen Polen en Italië in de Nations League. Het zoekwerk begint wel alvast. 'Ik vind het geen makkelijke opdracht', bekent Gudde. 'Zorgvuldigheid gaat voor snelheid bij het zoeken naar een nieuwe bondscoach', aldus Gudde, die een buitenlandse coach niet uitsloot.

VI zette tien kandidaten op een rij, vijf Nederlandse coaches en vijf buitenlandse. Praat mee over de toekomst van het Nederlands elftal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.