Bezoek aan Baskenland altijd zware opgave Barcelona

Barcelona verspeelde zaterdagavond voor de derde opeenvolgende keer punten op bezoek bij Real Sociedad, dat zich opnieuw presenteerde als een ware Angstgegner van de Catalanen. Estadio Anoeta is traditiegetrouw een lastig te nemen vesting voor de veelvoudig Spaanse kampioen.

Bezoek aan Baskenland altijd zware opgave Barcelona

Opmerkelijk is vooral de manier waarop Barcelona de laatste jaren punten laat liggen in San Sebastián. De laatste drie seizoenen kwam het telkens al vroeg op voorsprong, maar greep het in 2010 weer naar de Primera Divisón gepromoveerde Sociedad in de slotfase telkens nog minimaal een punt.

Sinds Sociedad in 2010/11 zijn rentree maakte op het hoogste niveau in Spanje won Barcelona dus nog niet in Anoeta (foto onder). Op 30 april 2011 ging Barça ondanks een 1-0 voorsprong bij rust met 2-1 onderuit. Een maand later kon de ploeg van toenmalig trainer Josep Guardiola desondanks de landstitel in ontvangst nemen. Dat was vorig seizoen wel anders. Real Madrid zou met een riante voorsprong van negen punten kampioen worden. Sociedad was op 10 september 2011 de eerste ploeg die Barcelona puntenverlies bezorgde. Barça achtte zichzelf ongenaakbaar na twee vroege doelpunten van Xavi en Cesc Fabregas, maar kwam bedrogen uit toen Sociedad de stand na een ruim een uur spelen weer gelijk had getrokken dankzij goals van Javier Agirretxe (hoofdbeeld) en Antoine Griezmann.

Bijna anderhalf jaar later bezorgde Sociedad de Catalanen de eerste nederlaag van dit seizoen. Opnieuw leek een uitzege een formaliteit, nadat Lionel Messi en Pedro de ploeg van trainer Tito Vilanova al binnen 25 minuten op een marge van twee goals hadden gezet. Twee treffers van Gonzalo Castro en een late goal van Javier Agirretxe dompelden Barcelona echter opnieuw in rouw.

TraditieDat Sociedad de laatste drie seizoenen telkens terugkwam van een achterstand mag opmerkelijk worden genoemd. Dat Barcelona telkens onderuit gaat in Baskenland is bijna traditie. Ook voordat Sociedad in 2007 naar de Segunda División degradeerde versloeg het de grootmacht uit Catalonië met enige regelmaat.

Veelzeggend is dat Sociedad in 66 wedstrijden 26 keer aan het langste eind trok, tegenover slechts zeventien overwinningen voor Barcelona. Ook het doelsaldo spreekt in het voordeel van de Basken, die 96 keer scoorden. Barça was goed voor negentig treffers in Anoeta.

Gezien die historie is de thuishaven van Sociedad een van de minst favoriete bezoekadressen van Barcelona in competitieverband. Alleen streekgenoot Athletic de Bilbao en de Madrileense clubs Real en Atlético doen het van de huidige Primera División-clubs in eigen stadion beter tegen Barcelona.

Dat de clubs uit Baskenland en Madrid het leven van de Barcelona-sterren steevast zuur maken, blijkt wel uit de cijfers. Real voert in het eigen Santiago Bernabéu de boventoon tegen de aartsrivaal met 51 zeges tegenover achttien nederlagen. Athletic Bilbao doet het met 42 overwinningen tegenover 22 verliespartijen niet veel slechter, terwijl Atlético met 37 winstpartijen en twintig nederlagen eveneens soeverein is in eigen huis. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen