Real Sociedad brengt Barcelona eerste nederlaag toe

Barcelona heeft voor het eerst dit seizoen een nederlaag moeten incasseren in de Primera División. Op bezoek bij Real Sociedad werd een 0-2 voorsprong verspeeld: 3-2.

Barcelona wilde zich revancheren voor de zwakke prestatie eerder deze week, toen in de kwartfinale om de Copa del Rey met 2-2 gelijk werd gespeeld tegen Málaga. Het was aan de beginfase af te zien dat de scherpte was teruggekeerd binnen de ploeg. Barcelona speelde vol op de aanval en drukte Sociedad vanaf de eerste minuut diep terug.

Het leidde al snel tot resultaat, toen Lionel Messi in de zevende minuut voor de openingstreffer zorgde. Het was een bijzondere voor de Argentijn; hij scoorde in tien opeenvolgende competitieduels en evenaarde daarmee een record van Mariano Martin (1942/43) en Ronaldo (1996/97). Even later had Pedro de 2-0 op zijn schoen, maar zijn poging belandde op de paal.

In de 24ste minuut kon Pedro alsnog zijn doelpunt maken na een schitterende aanval. Xavi stuurde met een lange bal Dani Alves diep, die op zijn beurt Pedro uitstekend bediende. Na een half uur werd nog een doelpunt van Sociedad afgekeurd, waarna Barcelona even later dicht bij de 3-0 was. Een wippertje van Messi ging echter tegen de paal.

Toen Gonzalo Castro vlak voor rust de 1-2 maakte nadat hij teveel ruimte kreeg van Dani Alves, kantelde de wedstrijd volledig. De Catalanen verloren de controle en begonnen plotseling veel meer moeite te krijgen met de vechtlust van Sociedad. De Basken kregen een extra impuls toen Gerard Piqué met nog ruim een half uur te gaan zijn tweede gele kaart kreeg, waardoor Barcelona met een man minder verder moest. Sociedad profiteerde al snel, al was het met het nodige geluk. Een inzet van Castro werd door de toen net ingevallen Javier Mascherano van richting veranderd, waarop doelman Víctor Valdés kansloos was. Barcelona kreeg na de 2-2 weer wat meer controle, maar kon niet meer levensgevaarlijk worden. In blessuretijd werd Sociedad dat wel, met succes.

Een voorzet van Carlos Martínez werd van dichtbij ingetikt door invaller Imanol Agirretxe, waardoor de stunt een feit was. Het betekent de eerste nederlaag van Barcelona dit seizoen in de Primera División. De laatste keer dat de Catalanen verloren in de competitie was tegen Real Madrid op 21 april 2012 (1-2). Dit seizoen verloor Barcelona alleen van Real in de strijd om de Super Cup en van Celtic in de Champions League.

Overige uitslag:Granada - Rayo Vallecano 2-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.