Manchester City heeft dinsdagavond in en tegen Burnley gedaan wat het moest doen, met grote dank aan drie fantastische goals. Nathan Aké en Arnaut Danjuma Groeneveld kregen op hun beurt een klap van Crystal Palace, dat lang met tien man speelde én Patrick van Aanholt zag uitvallen.

Burnley
Burnley
1 - 4
Manchester City

The Citizens kregen in de vorige Premier League-speelronde nog maar eens een tik te verwerken. De ploeg van manager Pep Guardiola liet zaterdagmiddag eerst zelf een zege bij Newcastle United uit de handen glippen, zag een paar uur later hoe koploper Liverpool het moeilijk had tegen Brighton & Hove Albion maar de overwinning wél over de streep trok, waarna een dag later ook concurrent Leicester City er (in een bloedstollende laatste minuut) met de winst vandoor ging. Door die resultaten liep de achterstand op de koppositie (elf punten) en de nummer twee (drie punten) weer wat verder op voor City.

Op bezoek bij middenmoter Burnley (waar Erik Pieters negentig minuten speelde) maakte de regerend landskampioen er een voetbalfeestje van. City maakte drie wereldgoals, nadat het eerste pareltje van de wedstrijd nog werd geannuleerd. Kevin De Bruyne stuurde een corner richting de rand van de zestien, waar Angeliño (ex-NAC Breda en -PSV) klaarstond en de bal richting het doel volleerde. Zijn inzet leek naast te gaan, maar werd door Gabriel Jesus met een kunstig hakje alsnog binnengewerkt. Die beauty werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Ruim een kwartier later was het alsnog raak voor de aanvaller, zijn geldige doelpunt was zo mogelijk nog fraaier dan de afgekeurde treffer. Gabriel Jesus trok vanaf de linkerflank naar binnen en schilderde de bal met rechts werkelijk magistraal in de verre hoek. Dat was voor de Braziliaan al zijn 31ste goal in de Premier League, waarmee hij nu derde staat op de lijst van meest scorende Brazilianen in Engeland, achter Roberto Firmino (52) en Philippe Coutinho (41).

Die cijfers werden een paar minuten na rust nóg mooier, toen Gabriel Jesus de bal na een fraaie indraaiende voorzet van Bernardo Silva op de volley snoeihard in de bovenhoek beukte. Vrijwel meteen daarna liet hij de kans op zijn hattrick liggen door de bal voorlangs te krullen, maar het werd toch nog 0-3. Een schot van David Silva werd geblokt, maar de terugspringende bal werd door Rodri werkelijk weergaloos achter de kansloze goalie Nick Pope geramd.

In de slotminuten viel er aan beide kanten overigens nog een treffer, al waren die een stuk minder mooi dan de eerste drie. De ingevallen Riyad Mahrez schoot de 0-4 droogjes in de verre hoek, waarna Robbie Brady de eindstand bepaalde met een hard schot van dichtbij. Door de overwinning staat City nu tweede: Leicester heeft een minder doelsaldo, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Crystal Palace
1 - 0
AFC Bournemouth

Crystal Palace boekte afgelopen weekend een broodnodige zege: op bezoek bij Burnley werd er na vijf duels zonder overwinning eindelijk weer eens gewonnen. Bournemouth verloor bij Tottenham Hotspur juist voor de derde keer op rij, waardoor The Cherries langzaam maar zeker ook begonnen te snakken naar een driepunter. Met verdediger Nathan Aké en aanvaller Arnaut Danjuma Groeneveld in de basis volgde er dinsdag echter wederom een domper.

Dat terwijl de avond goed leek te verlopen voor Bournemouth, want de thuisploeg kreeg in het eerste halfuur al twee flinke tegenvallers te verwerken. Na achttien minuten moest centrumverdediger Mamadou Sakho namelijk inrukken met rood. In een poging een mislukte aanname te herstellen, torpedeerde hij Bournemouth-verdediger Adam Smith met een idiote tackle, waarvoor hij direct rood kreeg. Zo'n tien minuten later volgde de tweede dreun, toen linksback en sterkhouder Patrick van Aanholt geblesseerd naar de kant moest.

Het werd vanaf de Crystal Palace-bank allemaal bekeken door Jairo Riedewald, die weer eens werd opgeroepen. De ex-Ajacied kwam tot dinsdagavond dit seizoen pas één wedstrijd in actie: de na strafschoppen verloren League Cup-wedstrijd tegen Colchester United. In competitieverband zat hij slechts vier keer bij de selectie, maar Riedewald mocht van manager Roy Hodgson niet één keer invallen, zoals hij ook vorig seizoen geen enkele minuut speelde in de Premier League. Hij speelde zijn wedstrijden ook in de huidige jaargang vooral in Crystal Palace Onder-23.

Hij zag hoe Crystal Palace tot de rust stand hield met een man minder en de wedstrijd ná de pauze zelfs naar zich toetrok. Jeffrey Schlupp, nota bene de man die Van Aanholt kwam vervangen, schoot in de 76ste minuut de winnende 1-0 binnen. Door die zege zijn The Eagles gestegen naar de vijfde (!) plaats in de Premier League, met de kanttekening dat vrijwel alle directe concurrenten een wedstrijd minder hebben gespeeld.