Liverpool heeft zaterdag optimaal geprofiteerd van het slippertje van Manchester City. Virgil van Dijk kopte de Premier League-koploper naar een uiterst benauwde zege.

Liverpool
Liverpool
2 - 1
Brighton & Hove Albion

Na een tamme openingsfase brak Van Dijk de ban uit een vrije trap van Trent Alexander-Arnold. De aanvoerder van Oranje, die maandag te horen krijgt of hij de Gouden Bal wint, torende boven Adam Webster uit en knikte de 1-0 binnen.

De beer was los. Roberto Firmino en Sadio Mané kregen snel opgelegde kansen om de voorsprong uit te breiden, maar doelman Mathew Ryan lag in de weg. Van Dijk ontmantelde een goede voorzet van Brighton-uitblinker Davy Pröpper en sloeg daarna zelf opnieuw toe uit een hoekschop van Alexander-Arnold.

De rechtsback van Liverpool staat daardoor op vijf assists in de Premier League. Vorig seizoen was hij de beste aangever van de competitie met twaalf assists. Van Dijk is door zijn dubbelslag de meest scorende verdediger in de Premier League sinds de start van vorig seizoen.

Ontsnapping
The Reds leken op weg naar een ruime zege, maar Brighton gaf onder aanvoering van Pröpper al voor rust enkele waarschuwingen af. Verdediger Lewis Dunk kreeg de grootste kansen en speelde ook een hoofdrol in de slotfase.

Een kwartier voor tijd kwam Liverpool in problemen. Leandro Trossard brak door en Alisson maakte hands buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter Martin Atkinson stuurde de doelman van Liverpool weg. Na het fluitsignaal voor de vrije trap stond vervanger Adrián te slapen en schoot Dunk slim de aansluitingstreffer binnen.

Liverpool ontsnapte in de laatste minuten zelfs aan puntenverlies. Adrián bracht redding op een goede poging van Aaron Mooy, maar liet de bal bijna in zijn eigen doel glippen na een kopbal van Pascal Gross. De opluchting was groot bij het laatste fluitsignaal, want door de zege is de voorsprong op Manchester City gegroeid naar elf punten. Het gat met Leicester City is even groot, maar The Foxes spelen zondag nog tegen Everton.