Mourinho heeft Alli en Spurs aan de praat, West Ham verrast Chelsea

Dele Alli heeft zich zaterdagmiddag laten zien aan José Mourinho. De Engelsman had met twee goals een groot aandeel in de derde overwinning van Tottenham Hotspur in acht dagen tijd. Chelsea verloor een week na de topper tegen Manchester City juist voor de tweede keer op rij in de Premier League. Dit keer was stadgenoot West Ham United verrassend te sterk in de derby.

Tottenham Hotspur
3 - 2
AFC Bournemouth

Mourinho had Alli in zijn eerste week bij Spurs al proberen te prikkelen door te vragen of het zijn broer was die de laatste tijd in het veld stond of dat het toch echt hijzelf was. Tegelijkertijd kreeg de aanvallende middenvelder wel het vertrouwen van de Portugees. De Engelsman begon zowel tegen West Ham United als tegen Olympiakos Piraeus in de basis en was in beide wedstrijd betrokken bij de openingstreffer; in de eerste met een assist, in de tweede door zelf te scoren.

Alli gaf het antwoord op de vraag van Mourinho daarmee op het veld en liet ook zaterdagmiddag in de thuiswedstrijd tegen Bournemouth zijn voeten weer spreken. Na twintig minuten opende hij na een lange bal van Toby Alderweireld simpel de score op aangeven van Heung-Min Son. Dat terwijl de bezoekers met Nathan Aké en Arnaut Danjuma Groeneveld in de basis zeker niet onverdienstelijk waren begonnen en doelman Paulo Gazzaniga in de openingsfase aan het werk zetten.

Dele Alli scoorde voor het eerst sinds april 2018 twee keer in een Premier League-duel.

Bournemouth liet zich ook na die tegenvaller niet onbetuigd, maar het was Tottenham dat het dichtst bij de volgende treffer van de middag kwam. Vijf minuten na de goal van Alli werd een treffer van Davinson Sánchez echter afgekeurd wegens hands. Vijf minuten na rust was er geen reden de tweede goal van Alli af te keuren. Weer ging er een lange bal van Alderweireld aan vooraf, dit keer rondde de middenvelder na een knappe aanname bekwaam af met een stift.

Daarmee was Spurs hard op weg naar de derde zege onder leiding van Mourinho. Nadat Alli een kans op zijn hattrick miste, liet Moussa Sisokko het publiek wel voor de derde keer juichen door raak te volleren uit een voorzet van Son. Vlak daarna deed Bournemouth met een rake vrije trap van Harry Wilson iets terug. Wilson scoorde op aangeven van Danjuma in de extra tijd zelfs nog een keer, maar het veranderde niets aan de perfecte start van Mourinho.

Chelsea
Chelsea
0 - 1
West Ham United

West Ham was vorige week nog een gewillig slachtoffer gebleken voor Tottenham bij het debuut van Mourinho, maar maakte het die andere stadgenoot een stuk lastiger. Toeval of niet, maar dat gebeurde uitgerekend tijdens het debuut van doelman David Martin. De 33-jarige Engelsman kreeg een kans van de onder druk staande manager Manuel Pellegrini nadat Roberto Jiménez als vervanger van de geblesseerde Lukasz Fabianski geen beste indruk had achtergelaten.

Met Martin onder de lat verging het West Ham op Stamford Bridge een stuk beter. De Premier League-debutant hield in de eerste helft ondanks enkele kansen voor Chelsea zijn doel schoon en zag dat zijn ploeggenoten er regelmatig gevaarlijk uitkwamen. Zo testte Michail Antonio de reflexen van Chelsea-doelman Kepa met een duikkopbal van dichtbij. Vlak na rust was de Spanjaard geklopt toen Aaron Cresswell naar binnen kapte en in de verre hoek raak schoot.

Enkele minuten na de knappe goal van de linksback hield Kepa zijn ploeg op de been door bij een corner te redden op een kopbal van Fabián Balbuena. Tien minuten later bracht de VAR redding voor Chelsea door hands te constateren toen Antonio de 0-2 leek te maken. Frank Lampard had toen Willian en N'Golo Kanté al gebracht als verse krachten, maar kon niet voorkomen dat Pellegrini weer wat lucht krijgt met de eerste competitiezege van West Ham sinds 22 september.

Burnley
Burnley
0 - 2
Crystal Palace

Tegelijk met de Londense derby speelde Crystal Palace voor het eerst sinds 24 augustus weer een uitduel in de Premier League buiten de hoofdstad. Met Patrick van Aanholt in de basis boekte het de eerste zege sinds 5 oktober. Tien minuten nadat Erik Pieters de geblesseerde Charlie Taylor had vervangen, verraste Wilfried Zaha Burnley-doelman Nick Pope met een schot in de korte hoek. In de 78ste minuut stelde invaller Jeffrey Schlupp de broodnodige overwinning veilig.