Batshuayi bezorgt slordig Ajax koude Champions League-douche

Reacties

Ajax heeft woensdagavond in de Champions League de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Ruim vijf maanden nadat Tottenham Hotspur op pijnlijke wijze de laatste ploeg was geweest die de Amsterdammers had verslagen, was het dit keer Chelsea dat er in de slotfase met de overwinning vandoor ging in de Johan Cruijff Arena.

Batshuayi bezorgt slordig Ajax koude Champions League-douche
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 1
Chelsea
Chelsea

Erik ten Hag maakte in aanloop naar het derde groepsduel van Ajax duidelijk dat het vooral belangrijk was dat zijn ploeg zorgvuldig met de bal omsprong om te voorkomen dat het een open wedstrijd zou worden en Chelsea op die manier in de kaart zou worden gespeeld. 'We moeten van achteruit balvast zijn, langzaam op hun helft komen en daar langer aan de bal blijven.' De Amsterdammers, met Nicolás Tagliafico weer in de basis, slaagden er echter niet in die opdracht uit te voeren. Het spel was voor rust slordig, waardoor van controle nooit sprake was.

In plaats daarvan kregen de toeschouwers in de Johan Cruijff Arena een wedstrijd voorgeschoteld die op en neer golfde en waarin beide teams moeite hadden de bal langer in bezit te houden. Ook Chelsea maakte zich daar schuldig aan. Zo kwam Ajax er na balverlies van Fikayo Tomori al na twee minuten gevaarlijk uit toen Donny van de Beek op links Quincy Promes wegstuurde. Van de Beek kreeg de bal daarna terug en haalde uit, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Dat terwijl Marcos Alonso de bal op zijn arm kreeg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De VAR greep bij dat moment niet in, maar deed dat 35 minuten later wel. En dat kostte Ajax de openingstreffer. Promes leek daarvoor te zorgen toen een licht getoucheerd schot van Hakim Ziyech met wat geluk voor zijn voeten belandde, maar uit beelden bleek dat hij nipt buitenspel stond. Het was meteen een van de weinige keren dat Ajax gevaarlijk werd voor het doel van Chelsea. Kort daarna had Promes alsnog kunnen scoren na wat waarschijnlijk de beste aanval van de eerste helft was, maar César Azpilicueta greep uitstekend in.

Twintig minuten eerder had Andre Onana, tegen Lille en Valencia al uitblinker, dat ook gedaan toen Mason Mount na een van de vele slordige momenten van Ajax kon uithalen. Ook Callum Hudson-Odoi had daar een paar keer van kunnen profiteren, maar de Engelse vleugelspits schoot óf naast óf vond met zijn voortzetting geen ploeggenoot. Ook greep Edson Álvarez een keer net op tijd in, zoals het wel vaker maar net goed afliep bij balverlies. Daardoor overleefde Ajax de eerste helft opnieuw zonder tegentreffer.

Edson Álvarez was bij een corner dicht bij de 1-0, maar zijn inzet schampte de buitenkant van de paal.
Edson Álvarez was bij een corner dicht bij de 1-0, maar zijn inzet schampte de buitenkant van de paal.

Daarvoor speelde ook Chelsea niet zorgvuldig genoeg. Zo leidde de ploeg van Frank Lampard zelf het eerste gevaarlijke Ajax-moment van de tweede helft in met balverlies op het middenveld. Het leverde in eerste instantie niet meer dan een corner op, maar uit die hoekschop was Alvárez heel dicht bij het openen van de score door bij de eerste paal Tammy Abraham af te troeven en tegen de paal te koppen. De Arena veerde op omdat ook Daley Blind het doel daarna onder vuur nam, maar een echte opleving bleef uit.

Een magische Champions League-avond zoals tegen Lille en Valencia werd het daardoor niet. Ajax had naarmate de tweede helft vorderde wel steeds langere periodes van balbezit, maar tot veel kansen leidde dat niet. Ondertussen bleef het oppassen voor uitbraken van Chelsea, dat een enorme kans kreeg toen invaller Christian Pulisic met enig fortuin de eveneens ingevallen Michy Batshuayi in stelling bracht. De Belgische spits had de bal voor het inschieten, maar faalde hopeloos. Met links joeg de vervanger van Abraham de bal hoog over het doel van Onana.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Pulisic was even later met een schot voorlangs zelf ook nog dicht bij het breken van de ban. Ten Hag probeerde Ajax zelf ook nog van een verse impuls te voorzien door David Neres te brengen. Vlak nadat de verder vrij onzichtbare Dusan Tadic de Braziliaan net niet had bereikt in kansrijke positie, waren het de invallers van Chelsea die het duel in de 85ste minuut beslisten. Pulisic gaf vanaf links laag voor en Batshuayi maakte zijn misser van even eerder goed door via de lat binnen te schieten. En dus volgde Chelsea het voorbeeld van stadgenoot Spurs.

Ten Hag probeerde de eerste nederlaag sinds die dramatische avond op 8 mei nog wel af te wenden door Siem de Jong en Klaas Jan Huntelaar te brengen, maar een late gelijkmaker bleef uit. Zo is Ajax de ongeslagen status kwijt en ligt de strijd in Groep H na de uitstekende start weer volledig open, in de wetenschap dat Valencia en Lille elkaar later nog treffen en de Amsterdammers over twee weken afreizen naar Stamford Bridge voor het uitduel met Chelsea. Eerst wacht zondag nog De Klassieker, als Feyenoord op bezoek komt in Amsterdam.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Ten Hag wisselde wel wat laat in deze slijtageslag'
Tadic twijfelt over goal Promes: 'Eén millimeter, ook met VAR moeilijk te zien'
UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep H UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Valencia
6
3
2
1
9-7
+2
11
2
Chelsea
6
3
2
1
11-9
+2
11
3
Ajax
6
3
1
2
12-6
+6
10
4
Lille
6
0
1
5
4-14
-10
1
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.