Barcelona blijft overeind in boeiende topper bij Atlético

De topper tussen Atlético Madrid en Barcelona heeft geen winnaar opgeleverd. Na een wedstrijd zonder veel kansen behielden de Catalanen hun koppositie, maar Atlético blijft meedoen om de landstitel.

Aan de kant van Barcelona was er vanaf het eerste fluitsignaal geen plaats voor Lionel Messi en Neymar, die door trainer Tata Martino op de bank werden gehouden. Messi luisterde woensdag zijn rentree na twee maanden blessureleed op met twee doelpunten tijdens het thuisduel met Getafe in de strijd om de Copa del Rey, terwijl Neymar die bekerwedstrijd vanwege buikgriep moest missen.

Zonder de twee aanvallers kenden de bezoekers een moeizame start in Estadio Vicente Calderón, waar Atlético Madrid fel uit de startblokken kwam en Barcelona op eigen helft terugdrong. De eerste kansen waren ook voor de thuisclub. Zo kwam Diego Costa net te kort nadat Miranda een hoekschop goed had doorgekopt en passeerde Gerard Piqué onder druk bijna zijn eigen doelman. Ook werd David Villa in kansrijke positie ten onrechte teruggefloten vanwege buitenspel.

Maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam Barcelona beter in de wedstrijd en Pedro kreeg op aangeven van Andrés Iniesta een goede mogelijkheid. Bij aanvang van de tweede helft besloot Martino om Messi in het veld te brengen (foto midden) en de Catalanen begonnen sterk na rust, maar moesten al snel het initiatief weer aan Atlético laten. Barça-doelman Víctor Valdés redde uitstekend op een inzet van Diego Godín, die buitenspel stond, en Diego Costa schoot na een schitterende actie van Arda Turan rakelings voorlangs.

Messi kwam nauwelijks in het stuk voor, maar was twintig minuten voor tijd met een kopbal naast nog wel even gevaarlijk. Kort daarvoor kwam ook Neymar binnen de lijnen. Ook de Braziliaan kon zijn stempel niet drukken. Een klein kwartier voor tijd was uitblinker Turan dicht bij een treffer, maar opnieuw bracht Víctor Valdés redding. Niet veel later probeerde Messi het van afstand, maar keeper Thibaut Courtois hield hem van een treffer af.

Het spel bleef op en neer golven, maar ondanks enkele aanvallende wissels bleven grote kansen in de slotfase uit. Er veranderde niets aan de 0-0, waardoor beide teams aan kop blijven van de Primera División. Barcelona en Atlético Madrid hebben halverwege - na negentien duels - vijftig punten. De Catalanen bezetten op basis van het doelsaldo de eerste plaats. Nummer drie Real Madrid heeft zes punten minder, maar nog wel een wedstrijd tegoed.