Buitenaards leven Atlético in vesting Vicente Calderón

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de negentiende speelronde is dat het duel tussen Atlético Madrid en Barcelona van zaterdagavond (20.00 uur).

Buitenaards leven Atlético in vesting Vicente Calderón

Atlético Madrid

Klassering: tweede plaats (49 punten uit achttien duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Het is bewonderenswaardig naar welk topniveau Diego Simeone zijn ploeg gestuwd heeft. De Argentijn heeft van Atlético Madrid een onverslaanbare vechtmachine gemaakt waartegen niemand graag speelt. En dat allemaal zonder een uitgesproken vedette, een Ronaldo of Messi die wedstrijden kunnen openen waarvan niemand anders de sleutel heeft. Simeone heeft een ruig team samengesteld dat voor elkaar opkomt, voor elkaar werkt en als het moet ook nog heel goed blijkt te kunnen voetballen.

Barcelona staat voor een duivelse klus. Dit seizoen wist niemand nog te winnen in het altijd sfeervolle Estadio Vicente Calderón. Voor bezoekende elftallen heeft het iets weg van een gevangenis. Tijdens de rondleiding blijken de cipiers ineens verdwenen en moet je het helemaal zelf uitzoeken. De laatste dertien duels in eigen huis won Atlético allemaal. Soms met mooi voetbal en prachtige goals, maar vaak ook afwachtend en volhardend. Atlético is als een tijger die geduldig wacht tot de prooi een moment van zwakte toont.

Uitgelicht
De blikvanger van Simeone’s machine is de Braziliaanse Spanjaard Diego Costa. Tot begin dit seizoen een gewaardeerde kracht, maar zonder internationale uitstraling en erkenning. Na het vertrek van Falcao is het gewicht van de ploeg echter op zijn schouders komen te liggen. Daar heeft de spits geen moeite mee. Hij is een no-nonsensevoetballer die voortdurend op het randje speelt. Het is de agressie die zijn spel kenmerkt en uniek maakt, maar Costa is ook nog eens gezegend met een prima techniek. Hij is een danser die bokser is als het moet.

De wedstrijd tegen Barcelona is voor Atlético tevens een proeve van bekwaamheid. Geen opponent heeft het team de voorbije maanden in eigen stadion op de knieën kunnen dwingen. De laatste nederlaag in het Vicente Calderón dateert alweer van 12 mei 2013. De tegenstander van die bewuste zondagavond zit nu opnieuw in de bezoekende kleedkamer.

Barcelona

Klassering: eerste plaats (49 punten uit achttien duels)
Vorm: W-V-W-W-W

Het bekerduel met Getafe stond afgelopen midweek in het teken van een langverwachte terugkeer. Lionel Messi beulde zich in Rosario zo'n tien uur per dag af om weer in de vorm te komen die hem anders maakt dan alle andere voetballers. Na 63 minuten was het moment daar. De Argentijn werd door trainer Tata Martino in het veld gebracht voor Andrés Iniesta. Alles veranderde.

De echte Barcelona-supporters, zij die geen wedstrijd missen, werden beloond voor hun inspanningen op woensdagavond laat naar Camp Nou te trekken. Met Messi weet je het immers nooit. Hij is een voetballer zonder limieten, een speler van wie zijn medespelers ook niet helemaal zeker weten of hij wel van hier is. Tegen Getafe liet hij weer verbluffende staaltjes voetbal zien.

Uitgelicht
Zijn twee doelpunten bevestigden zijn terugkeer, maar in de dertig minuten die hij op het veld stond liet hij wel meer flitsen van de oude Messi zien. Een dribbel langs meerdere verdedigers, een vrije trap, een steekpass, het hele arsenaal kwam voorbij. Toch zal ook Messi met enig ontzag opzien naar de ontmoeting met Atlético Madrid. De laatste drie duels met de Madrilenen kreeg hij nauwelijks de ruimte om te voetballen. Met de Uruguayaan Diego Godín en Braziliaan Miranda in zijn nek, zakte Messi steeds ver terug om de bal veilig in de voeten te kunnen krijgen.

Hoe dan ook: Atlético-Barça is op voorhand een botsing van stijlen. Tiqui-taca tegen pure passie. Balbezit tegen balverovering. De engel Messi tegen de duivel Diego Costa. De introverte Tata Martino tegen de onrustige Diego Simeone.

Onderlinge historie

De laatste competitiezege van Atlético Madrid dateert van het seizoen 2009/10. Daarna wonnen de Catalanen zes keer op rij. Vergeleken met de laatste zege op Barça is zo’n beetje alles veranderd bij de tweede club van Madrid. Slechts één speler in de huidige ploeg was er vier jaar geleden bij, toen dankzij doelpunten van Simão en Diego Forlán thuis met 2-1 werd gewonnen: de Portugese controleur Tiago.

(Süleyman Öztürk)
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26/02/2012 Atlético Madrid - Barcelona 1-2 Primera División
16/12/2012 Barcelona - Atlético Madrid 4-1 Primera División
12/05/2013 Atlético Madrid - Barcelona 1-2 Primera División
21/08/2013 Atlético Madrid - Barcelona 1-1 Supercopa de España
28/08/2013 Barcelona - Atlético Madrid 0-0 Supercopa de España

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.