AZ laat na blunder Paes niets heel van FC Utrecht en krabbelt verder op

AZ heeft een ruime overwinning geboekt op FC Utrecht. Dani de Wit maakte twee goals voor de Alkmaarders en FC Utrecht-doelman Maarten Paes ging bij de 2-0 van Jesper Karlsson opzichtig in de fout.

AZ
AZ
5 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Het duel begon voor de thuisploeg uitstekend. Jordy Clasie gaf na zeven minuten een knappe pass op Albert Gudmundsson, die Vangelis Pavlidis bediende. De Griek kon eenvoudig scoren: 1-0. Het was voor Pavlidis zijn tweede Eredivisie-treffer. Slechts vijf minuten later kreeg AZ de 2-0 cadeau van FC Utrecht-doelman Maarten Paes. Een schot van Jesper Karlsson glipte knullig door zijn handen.

Karlsson was daarna wederom belangrijk voor AZ. Vanaf de linkerkant van het veld gaf hij de bal voor op Dani de Wit. Hij kopte binnen: 3-0. Het duel leek daardoor voor rust al beslist.

Veel kon Utrecht er niet tegenover zetten. De ploeg, die vorige week in de Johan Cruijff Arena nog Ajax versloeg, werd in de eerste helft amper gevaarlijk. In de tweede helft kreeg het wel vrij snel een kans. Anastasios Douvikas was ervandoor en haalde uit, maar AZ-keeper Peter Vindahl bracht redding.

Lang duurde de opleving van Utrecht niet. Mark van der Maarel werd aan de rechterkant kinderlijk eenvoudig uitgespeeld door Karlsson, die in alle rust kon uithalen. Paes redde in eerste instantie, maar De Wit kon daarna op aangeven van de Zweed toch scoren: 4-0.

Even later leek ook de 5-0 in de maak. Na een knappe pass van Pavlidis en een hakje van Gudmundsson, moest Paes redding brengen op een schot van Karlsson. De vijfde treffer viel nog wel. Willem Janssen maakte een overtreding in het strafschopgebied en Gudmundsson schoot de strafschop kalm binnen. In de slotfase deed FC Utrecht nog wat terug. Quinten Timber schoot de bal na een fraaie solo binnen.

Door de overwinning stijgt AZ naar de tiende plaats in de Eredivisie. Het is voor de Alkmaarders de derde Eredivisie-zege op rij. Go Ahead Eagles (5-0) en SC Cambuur (3-1) werden verslagen.