AZ-FC Utrecht: voorproefje op de play-offs

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ treedt zondag voor eigen publiek aan tegen FC Utrecht in een duel dat voor beide teams een generale repetitie is voor de play-offs om Europees voetbal.

AZ-FC Utrecht: voorproefje op de play-offs

Speelronde: 34
Aftrap: zondag 14 mei, 14.30 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

• Voor AZ en FC Utrecht is deze 34ste en laatste speelronde niet meer dan een generale repetitie voor de play-offs. De thuisploeg kan bij alles minder dan een zege nog wel de vijfde plaats verspelen aan Vitesse, FC Utrecht is verzekerd van de vierde positie.

• AZ en FC Utrecht staan in Eredivisie-verband voor de 37ste keer tegenover elkaar in Alkmaar. De equipe uit Noord-Holland heeft duidelijk een positieve balans met 26 overwinningen, vier remises en slechts zes verliesbeurten.

• In de vorige zestien thuisduels van dit seizoen sprokkelde AZ niet meer dan 24 punten bijeen. In de laatste vijftien jaar kwamen de Alkmaarders alleen in de jaargang 2012/13 (negentien punten) nóg zwakker voor de dag op vertrouwde grond.

• AZ noteerde deze Eredivisie-jaargang nog maar zes keer een clean sheet. Sinds de eeuwwisseling hielden de Alkmaarders nooit minder vaak de nul.

• Als AZ de finale van de play-offs haalt, komen de Alkmaarders dit seizoen uit op liefst 56 officiële wedstrijden. Dat zouden er net zoveel zijn als Europa League-finalist Ajax.

• FC Utrecht kan voor de derde keer in de clubhistorie minimaal zestig punten veroveren. De Domstedelingen, die nu op 59 punten staan, kregen dat eerder in 1980/81 (63, omgerekend naar het systeem van drie punten voor een overwinning) en 2012/13 (eveneens 63) voor elkaar.

• In uitwedstrijden staat de teller voor FC Utrecht momenteel op 26 punten. Bij een overwinning wordt het clubrecord uit 1980/81 geëvenaard.

• Voor FC Utrecht is een negatieve mijlpaal eveneens nabij. De ploeg uit de Domstad kreeg tot nu toe 2.399 treffers om de oren in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.