Avond om nooit te vergeten voor Van Amersfoort: doodschop en bekerwinst

Reacties

Pelle van Amersfoort heeft met Cracovia Kraków een historische bekerzege geboekt. Na verlenging werd Lechia Gdansk verslagen met 3-2 en de Nederlandse middenvelder had een flink aandeel in de wedstrijd.

Avond om nooit te vergeten voor Van Amersfoort: doodschop en bekerwinst

Vorig jaar stapte Van Amersfoort van SC Heerenveen over naar Polen. In de competitie eindigde hij met zijn club na de play-offs als zevende, hetgeen geen Europees voetbal oplevert in Polen. Toch restte er nog een toetje voor de Nederlander.

Cracovia mocht op zoek naar de eerste bekerwinst in de historie. De club werd in een ver verleden wel vijf keer landskampioen, maar de beker was nog nooit binnengehaald. In een sensationeel duel lukte dat uiteindelijk ook. Na een vroege achterstand had van Amersfoort na ruim een uur voor de 1-1 gezorgd. Hij nam knap aan in het zestienmetergebied en prikte binnen.

Op dat moment moest er nog het nodige spektakel komen. En weer was er een hoofdrol voor de Nederlander. Veertien minuten na zijn goal werd hij het slachtoffer van een schandalige tackle. De voormalige Heerenveen-middenvelder won een kopduel van Mario Maloca, die daarbij op de grond belandde. Vanaf het gras trapte hij Van Amersfoort vol in de buikregio. Een rode kaart was het gevolg. Van Amersfoort kermde het uit, maar kon wel verder.

De Nederlander moest toezien hoe Lechia Gdansk met tien man vijf minuten voor tijd doodleuk de 1-2 maakte. Drie minuten later was het evenwel alweer 2-2, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. En daarin kon Van Amersfoort juichen, want Mateusz Wdowiak maakte in de 117de minuut de winnende goal.

Voor van Amersfoort betekende zijn goal zijn elfde in 41 officiële duels dit seizoen. Drie keer was hij trefzeker op weg naar de bekerwinst. Door het succes mag de Nederlander, die nog tot medio 2022 vastligt, zich opmaken voor Europees voetbal. Cracovia zal starten in de eerste voorronde van de Europa League. Dat wordt direct bijzonder, want dat stadium of de Intertoto-competitie was altijd het eindportaal. Er kan dan dus opnieuw geschiedenis geschreven worden. Voor Lechia Gdansk zijn de druiven zuur, door de vierde plek in de play-offs en de verloren bekerfinale grijpt de ploeg in beide gevallen net naast een Europees ticket.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spelersprofiel

P. van Amersfoort


Geboortedatum:
1 april 1996
Leeftijd:
28
Geboorteplaats:
Heemskerk
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,93 m
Gewicht:
77 kg
Huidige club:
SC Heerenveen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer P. van Amersfoort
Meer over P. van Amersfoort
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.