Asensio schiet Spanje op fraaie wijze naar finale Olympische Spelen

Spanje heeft de finale van de Olympische Spelen gehaald. Japan werd in de halve finale na verlenging met 1-0 verslagen in het Saitamastadion. Invaller Marco Asensio maakte vijf minuten voor tijd de winnende goal.

Japan O23
Japan O23
nv
0 - 1
Spanje O23
Spanje O23

Japan begon in Saitama met PSV'er Ritsu Doan en PEC Zwolle-speler Yuto Nakayama in de basis. Spanje startte zonder sterren Asensio en Dani Ceballos. Laatstgenoemde is geblesseerd, Asensio zou later invallen. EK-gangers Unai Simon, Eric García, Pedri, Dani Olmo en Mikel Oryarzabal speelden wel vanaf het begin.

Spanje was de ploeg die het eerst gevaarlijk werd. Marc Cucurella gaf voor op Mikel Merino, maar zijn kopbal vloog over het doel van Kosei Tani. De Spanjaarden hadden vervolgens vooral de bal, maar kwamen niet tot veel mogelijkheden. Wolverhampton Wanderers-spits Rafa Mir was er wel één keer goed door, maar schoot de bal tegen Tani aan.

VAR
Met Jesus Vallejo in het veld leek Spanje in de tweede helft een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om op voorsprong te komen. Mikel Merino ging onderuit en kreeg een strafschop. De VAR oordeelde na het zien van de beelden dat het geen strafschop was. Spanje wisselde vervolgens aanvallend. Carlos Soler en Javi Puado vervingen Olmo en Merino.

Soler bracht Spanje nieuwe energie, maar het was Japan dat gevaarlijk werd. Takefusa Kubo haalde vanuit een moeilijke hoek uit, maar Simon redde knap. Een verlenging lonkte en dat konden Mir en Oyarzabal ook niet voorkomen. De pogingen werden door de Japanse doelman onschadelijk gemaakt. Daarvoor was Asensio al in het veld gekomen voor Pedri.

Asensio
Diezelfde Asensio wist vijf minuten voor het einde van de tweede verlenging Spanje op 1-0 te zetten. Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied draaide Asensio naar binnen en plaatste hij de bal met links in de linkerhoek. Dat was genoeg voor de overwinning.

Zaterdag is Brazilië de tegenstander van Spanje. Zij versloegen Mexico na strafschoppen.