Arsenal toont veerkracht tegen Liverpool in hogesnelheidstopper

Arsenal en Liverpool hebben elkaar zaterdagavond in een zinderende topper in evenwicht gehouden. In tegenstelling tot de spectaculaire vorige edities vielen er weinig doelpunten in Noord-Londen.

Arsenal
Arsenal
1 - 1
Liverpool
Liverpool

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk hadden zoals gewoonlijk een basisplaats bij Liverpool. Arsenal-manager Unai Emery loste zijn luxeprobleem in de voorhoede op door zowel Alexandre Lacazette als Pierre-Emerick Aubameyang op te stellen. Vanaf de eerste minuut gaven beide ploegen plankgas in het Emirates Stadium.

De eerste kansen waren voor Arsenal, dat via Henrikh Mkhitaryan gevaarlijk werd. Aan de andere kant leek Liverpool in de 23ste minuut op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Sadio Mané werd afgekeurd wegens buitenspel. Onterecht, zo bleek uit de herhaling en dus kwam Arsenal goed weg. Dat gebeurde even later weer toen Virgil van Dijk plotseling een enorme kans kreeg. De Nederlander nam een pass van Mohamed Salah uitstekend aan op de borst, maar stuitte van dichtbij op Bernd Leno.

Vooraf was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Leicester City-voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha.

Nog voor rust kreeg Van Dijk een tweede grote kans. Ditmaal zette hij zijn hoofd tegen een vrije trap, maar zijn inzet belandde tegen de paal. Namens Arsenal had ook Lacazette nog kunnen scoren na een prachtig hakballetje van Mesut Özil. Het was eigenlijk een wonder dat het 0-0 stond bij rust.

Een kwartier na rust kwam dan toch de openingstreffer. Leno verwerkte een voorzet van Mané niet goed en tikte de bal precies voor de voeten van James Milner. De Liverpool-captain aarzelde niet en schoot hard raak: 0-1. Even later kreeg Van Dijk zijn derde grote kans van de wedstrijd, maar de volledig vrijstaande Nederlander kopte hard op de vuisten van Leno, die deze keer wel goed redde.

Virgil van Dijk stuit van dichtbij op Bernd Leno.

Arsenal gaf zich echter niet zomaar gewonnen en ging hard op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er tien minuten voor tijd. Invaller Alex Iwobi stuurde Lacazette de diepte in, de Fransman kapte doelman Alisson Becker uit en rondde kalm af: 1-1. De vijfde Premier League-treffer van het seizoen van Lacazette betekende het slotakkoord van een zeer vermakelijke topper. Na nederlagen tegen Manchester City en Chelsea hield Arsenal zodoende bij de derde poging wel een punt over aan een topwedstrijd.

Liverpool pakt door het punt in ieder geval voor één dag de koppositie, maar moet vrezen dat City zondag afstand neemt. The Citizens komen bij een zege op Southampton twee punten los, ook Chelsea kan The Reds op doelsaldo voorbij. Arsenal staat vierde.