Arsenal mazzelt, Vertessen en Nieuwkoop drijven Union tot uiterste

Arsenal heeft op gelukkige wijze een nederlaag voorkomen in het heenduel van de achtste finale in de Europa League tegen Sporting Portugal. Yorbe Vertessen was tegelijkertijd trefzeker namens Union Sint-Gillis tegen Union Berlin, dat in de doelpuntrijke ontmoeting tot drie keer toe terugkwam van een achterstand.

Sporting Lissabon
2 - 2
Arsenal
Arsenal

Sporting is na de uitschakeling van Sporting Braga de enige overgebleven Portugese club in de Europa League en het trof met Arsenal ook nog een van de sterkste tegenstanders die over zijn in het toernooi. In Lissabon bood de ploeg van Jeremiah St. Juste echter goed tegenstander aan de koploper van de Premier League, waardoor alles nog open ligt voor de return.

Arsenal nam na 22 minuten nog wel de leiding via een rake kopbal van William Saliba uit een corner, maar Sporting toonde veerkracht. Tien minuten voor rust knikte Gonçalo Inácio de gelijkmaker tegen de touwen uit een corner van Marcus Edwards (ex-Excelsior), tien minuten na rust zette Paulinho de Portugezen op voorsprong nadat Matt Turner een schot van Pedro Gonçalves nog keerde.

Paulinho had Sporting daarna ook op 3-1 kunnen zetten, maar schoot hoog over. Dat kwam de nummer vier van de Primeira Liga enkele minuten later duur te staan, toen Arsenal op gelukkige wijze gelijkmaakte. Granit Xhaka wilde helemaal niet op doel schieten, maar zag de bal via verdediger Hidemasa Morita achter doelman Antonio Adán belanden. Die hield daarna zijn doel schoon.

Union Berlin
3 - 3
Union Sint-Gillis

In Duitsland bleef Union Sint-Gillis mede dankzij een goal van Vertessen overeind op bezoek bij Union Berlin, dat in de vorige ronde nog Ajax uitschakelde. De van PSV gehuurde aanvaller onderscheidde zich eerst nog in negatieve zin door voor een lompe overtreding op Morten Thorsby geel te krijgen, maar liet zich na rust in positieve zin gelden door na een counter de 1-2 te maken.

Het was een van de vele momenten dat er iets gebeurde voor beide doelen. Voor rust was Vertessen ook al aangever geweest bij de 0-1 van Victor Boniface, die zijn van richting veranderde schot in de bovenhoek zag vliegen. Union Berlin maakte vlak voor rust gelijk dankzij een fraaie vrije trap van Josip Juranovic, maar moest na de treffer van Vertessen weer in de achtervolging.

Twintig minuten voor tijd kwam de ploeg van Danilho Doekhi en Sheraldo Becker langszij nadat de bal op de stip ging wegens hands van Christian Burgess. Robin Knoche miste de penalty in eerste instantie nog, maar kon in de rebound alsnog juichen. Boniface maakte op aangeven van Bart Nieuwkoop al snel de 2-3, in de slotfase knokte Union Berlin zich via Sven Michel nog een keer terug: 3-3.

Bayer Leverkusen
2 - 0
Ferencváros
Ferencváros

Waar de Nederlanders van Union Berlin aan de bak moeten om uitschakeling te voorkomen, deden die van Bayer Leverkusen goede zaken. Met Jeremie Frimpong in de basis en Mitchell Bakker en Timothy Fosu-Mensah op de bank was de ploeg van Xabi Alonso te sterk voor Ferenváros. Kerem Demirbay opende voor rust de score, in de tweede helft kopte Edmond Tapsoba raak.

AS Roma
AS Roma
2 - 0
Real Sociedad

Ook Rick Karsdorp en invaller Georginio Wijnaldum staan er na een duel goed voor met AS Roma. Door goals van Stephan El Shaarawy en Marash Kumbulla won de ploeg van José Mourinho met 2-0 van Real Sociedad. Vooral de 1-0 van El Shaarawy was fraai. De goal begon na een balverovering van Karsdorp bij de achterlijn, die vervolgens de aanval opzette met een pass op Paulo Dybala.

Conference league

Anderlecht
Anderlecht
1 - 1
Villarreal
Villarreal

Doelman Bart Verbruggen hield Villarreal in het heenduel van de achtste finale van de Conference League op een gelijkspel met Anderlecht. De Spaanse bezoekers kwamen halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong via Manu Triguero, die raak schoot op aangeven van Samuel Chukwueze. In de 57ste minuut zorgde Anders Dreyer (ex-SC Heerenveen) voor de fraaie gelijkmaker met een schot van afstand.