UEFA-premies: Eredivisie als nummer zeven van Europa

Reacties

De Eredivisie heeft vorig seizoen bijna 92 miljoen euro aan premies gepakt in de UEFA-competities. Dit wijst het financiële rapport van de Europese bond uit. Ajax nam ruim de helft van die verdiensten in, de Eredivisie staat met de 92 miljoen op een zevende plek in Europa.

UEFA-premies: Eredivisie als nummer zeven van Europa
© Pro Shots

De verschillen tussen aan de ene kant de Champions League en aan de andere kant de Europa League en Conference League worden weer pijnlijk duidelijk. AZ was van alle Nederlandse deelnemers veruit het langste actief in Europa, maar verdiende met 12,142 miljoen het minste van het Nederlandse deelnemersveld.

AZ werd op 18 mei 2023 uitgeschakeld in de halve finale van de Conference League, Ajax ging drie maanden daarvoor onderuit tegen Union Berlin in de tussenronde van de Europa League. Daarvoor hadden de Amsterdammers in de groepsfase van de Champions League gestaan. In totaal haalde Ajax 46,34 miljoen op, bijna vier keer zoveel als halve finalist AZ.

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV waren de clubs die actief waren in de groepsfases van de UEFA-toernooien vorig seizoen, in totaal haalden ze 91,535 miljoen op. Ter vergelijking: Champions League-winnaar Manchester City streek in zijn eentje 134,936 miljoen op. Het is dan ook niet vreemd dat Engeland de 'winnaar' is in de strijd om de UEFA-premies.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In totaal haalden Engelse clubs 461 miljoen op, de Bundesliga staat met 404 miljoen op de tweede plek. Daarna volgen de Serie A, La Liga, Ligue 1 en Primeira Liga. De Portugese clubs scoorden financieel dus beter dan de Nederlandse clubs, ondanks dat het land al vroeg in het seizoen twee clubs kwijtraakte in de voorrondes. Met name Benfica (71,9 miljoen) en FC Porto (62,6) scoorden erg hoog.

Er zijn vijf clubs die vorig seizoen meer dan honderd miljoen ontvingen van de UEFA. Koploper Man City werd hiervoor al benoemd, Real Madrid (123,4) scoorde daarna het hoogst. Ook Bayern München (108,2), Paris Saint-Germain (101,4) en Internazionale (101,3) boerden goed.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.