Alexis Sánchez en de verlossing van het United-chagrijn

Alexís Sánchez heeft zich weer positief laten gelden. Bij Chili voelt de dertigjarige aanvaller de warmte, die in schril contrast staat met de grauwheid van zijn bestaan in Manchester.

In de 82ste minuut van het Copa América-duel met Japan was het raak voor Sánchez. Na vijf maanden droog staan smaakte hij dan eindelijk weer het genoegen van het maken van een doelpunt. De duikkopbal was ook een uitermate welkom en tastbaar sluitstuk van een frustrerend jaar vol blessures, gebrek aan speeltijd en bijtende kritieken.

Sánchez was allerminst met vertrouwen richting Zuid-Amerika vertrokken. Zijn transfer van Arsenal naar Manchester United anderhalf jaar eerder had niet gebracht wat ervan werd verwacht. Vijf goals in 45 duels is mager, zeker in vergelijking met zijn cijfers bij Arsenal (80 goals in 166 duels). Fysieke ongemakken en ongelukkige optredens, in combinatie met zijn status van grootverdiener op Old Trafford, hebben hem tot een karikatuur gemaakt in Manchester.

Met een gedeukt vertrouwen en een enkelblessure meldde Sánchez zich in het Chileense kamp. 'Bij de nationale ploeg hebben ze me goed verzorgd', keek hij na het duel met Japan terug. 'De laatste zes weken heb ik me slechter gevoeld dan ik me ooit heb gevoeld. In de eerste helft had ik het wat moeilijk. Na rust voelde ik me beter en meer relaxed en voelde ik me vrijer.'

De aanvaller wees er wel op dat de 4-0 zege slechts een begin is. 'Er is geen tijd om te relaxen, we moeten denken aan onze volgende wedstrijd. We moeten fit zijn en gefocust om verder te komen in het toernooi.'

Dat geldt mogelijk nog meer voor Sánchez zelf. De aanvaller heeft een wereld te winnen na zijn teleurstellende achttien maanden op Old Trafford. Een spetterend optreden op de Copa América is goed voor alle partijen; voor Chili op jacht naar titelprolongatie, voor Manchester United op zoek naar een goed afscheid van de duurbetaalde aanvaller en vooral voor Sánchez zelf, die weer laat zien waarom United per week een slordige half miljoen euro overmaakt naar de Chileen.

Betrokkenen over Sánchez' optreden tegen Japan

Bondscoach Reinaldo Rueda was opgetogen over Sánchez. 'Hij is op de goede weg. We wilden hem sparen voor de komende wedstrijden, maar hij herstelde goed', wees de keuzeheer op de door blessures verstoorde voorbereiding van de aanvaller.

Middenvelder Arturo Vidal was gelukkig met het doelpunt van Sánchez. 'Hij had dat doelpunt nodig. Hij heeft een moeilijk jaar achter de rug en dit geeft hem vertrouwen.'