Ajax mag nog dromen van titel na zege op degradant Go Ahead

Reacties

Ajax mag één speelronde voor het einde van de competitie nog altijd dromen van de landstitel. De Amsterdammers wonnen zelf met 4-0 van Go Ahead Eagles, dat daardoor degradeert uit de Eredivisie, en zagen lijstaanvoerder Feyenoord ten onder gaan tegen Excelsior.

Ajax mag nog dromen van titel na zege op degradant Go Ahead

Met alleen nog de uitwedstrijd tegen Willem II van volgende week zondag voor de boeg heeft Ajax slechts één punt minder dan Feyenoord, dat tijdens de laatste speelronde in eigen huis aantreedt tegen Heracles Almelo. Ajax is door de averij die PSV opliep tegen FC Groningen (1-1) ook zeker van de tweede plaats, oftewel de voorronde van de Champions League.

Vanwege de returnwedstrijd tegen Olympique Lyon in de halve finale van het Europa League-toernooi van donderdag voerde Peter Bosz veel mutaties door. De Ajax-coach ruimde onder anderen een basisplaats in voor Heiko Westermann, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, de winnaar van VI's Speler van het Jaar-verkiezing in de Jupiler League. Davinson Sánchez, Hakim Ziyech, Bertrand Traoré en Lasse Schöne startten op de bank.

Dit flink door elkaar gehusselde Ajax stichtte aanvankelijk vooral gevaar via David Neres, die zowel met een boogbal als met een schot van dichtbij dreigend was. Ook Nouri liet zich gelden. Zijn inzet vloog maar net naast het doel van Theo Zwarthoed. Go Ahead Eagles, dat moest winnen om de strijd om handhaving vol te houden, werd in de beginfase zeker niet weggeblazen. De ploeg van trainer Robert Maaskant meldde zich af en toe zelfs op de helft van Ajax, zonder de verdediging van de thuisclub daarbij in verlegenheid te brengen.

Halverwege de eerste helft werd de missie van Go Ahead Eagles om het Eredivisie-leven te verlengen nóg zwaarder. Zwarthoed had geen antwoord op een schot van afstand van Justin Kluivert, die daarmee zijn eerste thuisdoelpunt voor Ajax aantekende. Vijf minuten daarna kwam de equipe van Bosz op 2-0 nadat Kasper Dolberg een fraaie actie en dito pass van Neres op waarde schatte. Go Ahead Eagles hield de schade in de eerste helft verder beperkt en dacht voor rust zelfs voor de aansluitingstreffer te zorgen. Jarchinio Antonia zag zijn goal echter worden afgekeurd wegens buitenspel.

Tussenstanden
Drie minuten na de hervatting liep Ajax verder weg bij Go Ahead Eagles dankzij Frenkie de Jong. De vlak daarvoor voor aanvoerder Davy Klaassen ingevallen middenvelder kopte raak op aangeven van Nick Viergever. Het betekende de eerste Eredivisie-goal voor De Jong. Ajax kreeg hierna de ene na de andere mogelijkheid om verder weg te lopen, maar de spelers van de thuisploeg hadden het vizier niet op scherp staan en stuitten geregeld op Zwarthoed.

De meeste opwinding in Amsterdam ontstond nog op de momenten dat de tussenstand bij Excelsior-Feyenoord doorkwam. Toch werd er ook nog gejuicht om een treffer van Ajax. Twintig minuten voor tijd schoot Mateo Cassierra, even daarvoor ingevallen voor Dolberg, van dichtbij raak voor de 4-0. Meer leed bleef Go Ahead Eagles bespaard. Althans, qua tegengoals. In de slotfase kon Marcel Ritzmaier nog inrukken vanwege een spijkerharde overtreding op Joël Veltman.

De Koning
Go Ahead Eagles, dat vijftig weken geleden via de play-offs promoveerde, bivakkeerde het hele seizoen in de onderste regionen. In de winterstop bekleedde de Deventer equipe al de laatste plaats met slechts twaalf punten in zeventien wedstrijden. De clubleiding besloot toen nog vast te houden aan Hans de Koning, maar de trainer moest op 22 maart alsnog wijken na een dramatische serie.

In de eerste wedstrijd onder Maaskant won Go Ahead Eagles verrassend met 1-2 bij FC Twente, maar het schokeffect bleek van korte duur. Achtereenvolgens Feyenoord (8-0), Heracles Almelo (1-4), Willem II (2-0) en FC Groningen (2-3) rekenden af met de Deventer formatie, waardoor Go Ahead Eagles het duel met Ajax móest winnen.

De Amsterdammers kunnen nu toeleven naar de returnwedstrijd tegen Olympique Lyon in de halve finale van het Europa League-toernooi. Na de 4-1 zege in de eerste ontmoeting heeft Ajax goede papieren om voor het eerst sinds 1996 de eindstrijd van een Europees toernooi te halen. Om 21.05 uur is donderdag de aftrap in Lyon.

'Spelers Ajax krijgen enorme boost van Feyenoord'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.