Weergaloos Ajax op rand van finale na show tegen Lyon

Reacties

Ajax heeft een reuzenstap gezet in de richting van de Europa League-finale. Olympique Lyon werd in de eerste halve finale met ruime cijfers opzij geschoven (4-1). Na een indrukwekkende voetbalshow lonkt nu de eerste Europese finale in 21 jaar.

Weergaloos Ajax op rand van finale na show tegen Lyon

Ajax-trainer Peter Bosz had weinig verrassingen in petto voor de vijftigduizend aanwezige fans in Amsterdam. Kenny Tete en Jairo Riedewald vervingen het geschorste duo Joël Veltman en Nick Viergever. Davinson Sánchez en Matthijs de Ligt vormden het defensieve hart. Voorin startte Kasper Dolberg in de spits, geflankeerd door Bertrand Traoré en Amin Younes.

Aan de kant van Olympique Lyon was er voorafgaand aan het duel goed nieuws: middenvelder Corentin Tolisso, die eerder kampte met een enkelblessure, was fit genoeg om te starten. Alexandre Lacazette nam wel plaats op de bank, maar was niet fit genoeg om te starten.

De nummer vier van Frankrijk begon sterk aan het duel en kreeg na tien minuten al een goede mogelijkheid. Na een goede loopactie van Lucas Tousart, kon Maxwel Cornet inschieten. Doelman André Onana greep gelukkig in. Ajax had moeite met het agressieve spel van Lyon en was bovendien slordig in balbezit. De Amsterdammers werden uitgerekend met spelletje dat Bosz zo graag ziet, stevig onder druk gezet.

Het was dan ook een klein wonder dat Ajax na 25 minuten de leiding nam. Hakim Ziyech mocht van een meter of vijfentwintig een vrije trap nemen en legde het leder met veel gevoel in het zestienmetergebied. Het was uiteindelijk Traoré die de bal net afdoende schampte, waardoor doelman Anthony Lopes kansloos was.

Na de treffer leek het gedaan met de ergste plankenkoorts. Nadat eerst Younes het Franse zestienmetergebied binnen dribbelde maar niet in staat was Dolberg te bereiken, was het enkele minuten later wel raak. Na een slechte uittrap van Lopes, was het Traoré die op het middenveld zijn kopduel won en meteen Dolberg de diepte in kon sturen. De Deense spits bleef oog in oog met de Portugese doelman uiterst kalm en schoot beheerst in de verre hoek binnen. Zo stond Ajax na ruim een half uur spelen met 2-0 voor.

Younes had kort voor rust het tweeluik al definitief in het slot kunnen gooien. De buitenspeler werd door Davy Klaassen in de diepte gestuurd. Waar de Duitser de bal in het dak van het doel had moeten schieten, koos hij voor een schuiver. Lopes kon redding brengen en zo de schade voor Lyon met rust beperken tot 2-0.

Direct na de rust maakte Younes alsnog de bevrijdende 3-0. Het was Ziyech die knullig balverlies van de Fransen afstrafte en de snelle aanvaller de diepte instuurde. De Duitser liep naar links en kapte vervolgens naar zijn rechterbeen. Zijn schot was van een bedenkelijk niveau, maar Lopes was geklopt. Mouctar Diakhaby dacht de bal nog op de doellijn te keren, maar de assistent-scheidsrechter gaf aan dat het leder de lijn was gepasseerd.

Met nog veertig minuten te spelen zat Ajax op rozen. Na een goede redding van Onana op een schot van Nabil Fekir, was Dolberg met een vlammend schot dicht bij de 4-0. Lopes bracht nu wel redding. Waar Ajax dartelde en met name via Younes op zoek ging naar de genadeklap, was het Mathieu Valbuena die Lyon reanimeerde. De 32-jarige Fransman schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal hard achter Onana. Een paar minuten later had de doelman wel een antwoord op de inzet van Fekir.

Juist toen Lyon geloof kreeg in een beter resultaat, was het Traoré die de marge weer op drie bracht. Na een mooie aanval via Dolberg en Klaassen, kwam de bal aan de linkerkant bij Ziyech terecht. Met zijn derde assist van de avond vond hij Traoré die eenvoudig binnenschoot.

Wat volgde was een open slot. Lyon ging, met de alsnog ingevallen Lacazette binnen de lijnen, op zoek naar de tweede treffer van de avond en dus kwam er voor Ajax veel ruimte voor de counter. Zo vergaten Ziyech, Younes en Donny van de Beek de 5-1 aan te tekenen. De wedstrijd had net zo goed in 6-2 of 7-3 kunnen eindigen, maar uiteindelijk bleef het bij 4-1.

Ajax is zodoende nog maar negentig minuten verwijderd van de finale, die op 24 mei in Stockholm wordt gespeeld. Dat is toevalligerwijs dezelfde datum waarop 22 jaar geleden de Champions League werd gewonnen ten koste van AC Milan. Wil Ajax een dergelijk kunststukje herhalen, dan moet het volgende week donderdag (21.05 uur) eerst de return zien te overleven.

'Ajax voetbalt weer als in begin jaren zeventig'
'Ajax was fantastisch, Traoré de allerbeste'
Riedewald verklaart: 'Tete, De Ligt en Ziyech, dat geeft energie'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.