Titelstrijd ligt weer open door wanprestatie Feyenoord

Reacties

Feyenoord is in de uitwedstrijd tegen Excelsior keihard onderuit gegaan. De Rotterdammers hadden binnen de eigen stadsgrenzen de eerste landstitel sinds 1999 kunnen veiligstellen, maar liepen tegen de grootste competitienederlaag van het seizoen aan: 3-0. En dus moet het volgende week gebeuren voor de koploper van de Eredivisie.

Titelstrijd ligt weer open door wanprestatie Feyenoord

Feyenoord werd twee weken geleden bij terugkeer in Rotterdam na de overwinning op Vitesse al onthaald als een kampioen, maar moest de klus zondagmiddag nog wel even klaren op Woudestein. In aanloop naar het duel met Excelsior steeg de titelkoorts tot grote hoogte en hield niemand er eigenlijk nog rekening mee dat het mis kon gaan, al lieten de Kralingers meerdere malen weten niet zomaar mee te werken aan de aspiraties van de stadgenoot.

Dat bleek al in de openingsfase toen de beste kans voor Excelsior was. Na goed doorzetten van Nigel Hasselbaink tikte Stanley Elbers de bal naast. Ook daarna bleven er mogelijkheden komen voor de Kralingers. Jeffry Fortes schoot vanaf de rand van de zestien over nadat Jan-Arie van der Heijden over een voorzet heen had gemaaid. Doelman Brad Jones zag er even later ook niet al te best uit toen hij een voorzet van Elbers losliet.

Na dat aarzelende eerste kwartier leek de koploper de spanning enigszins van zich af te spelen. Het met voornamelijk Feyenoord-fans volgepakte Woudestein veerde voor het eerst op toen Tonny Vilhena doordrong tot in de zestien maar werd gestuit door Milan Massop. In de achttiende minuut loste Karim El Ahmadi wel het eerste schot op doel, maar zijn puntertje was een eenvoudige prooi voor de van Feyenoord gehuurde Warner Hahn.

Die mogelijkheid bleek allerminst het startsein van een stormloop op het doel van Excelsior. Vilhena kreeg in de 24ste minuut weliswaar een schietkans na een prima actie op de linkerflank van Eljero Elia, maar het voetbal van de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst bleef moeizaam op het kunstgras van Kralingen. Bovendien had de verdediging haar handen vol aan de behendige buitenspelers Elbers en Hasselbaink.

Nagelbijten
Het was daarom nagelbijten voor de Rotterdamse fans, die de wedstrijd vanuit De Kuip en andere locaties in de stad massaal volgden. Ook vlak voor rust nam Feyenoord de spanning niet weg. Terence Kongolo kwam hoog bij een vrije trap, maar zijn kopbal rolde net naast de paal. Kort daarna tikte Hahn een vrije trap van Vilhena vakkundig over de lat en verhinderde Jordy de Wijs dat Eric Botteghin een voorzet van Nicolai Jørgensen kon binnenschieten.

Feyenoord moest na rust daarom op zoek naar de bevrijdende treffer, maar aan het spelbeeld veranderde weinig. Excelsior bleef zich ook na het geblesseerd uitvallen van De Wijs met hand en tand verdedigen en kwam in de 55ste minuut – net toen de bezoekers de druk leken op te voeren – zelfs op voorsprong. Fredy speelde Hasselbaink vrij met een slim steekballetje en de Excelsior-aanvaller schoof de bal beheerst langs Jones.

De openingsgoal bleek een mokerslag voor Feyenoord. Enkele minuten later maakte Elbers er na een razendsnelle uitbraak 2-0 van en in de 65ste minuut werd het uit een vrije trap van Ryan Koolwijk zelfs 3-0. Van Bronckhorst had tussendoor met aanvoerder Dirk Kuijt al de eerste verse kracht gebracht, maar ook de Katwijkse captain kon niet voorkomen dat het geloof in het binnenslepen van de titel wegebde. Tot overmaat van ramp liep Vilhena tegen een schorsing aan.

Omdat Feyenoord zich daarna niet meer kon oprichten, verzekerde Excelsior zich met de vierde zege op rij van nog een jaar Eredivisie. Voor de grote broer uit Zuid rest na de wanprestatie van zondagmiddag niets anders dan het karwei volgende week af te maken in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Ajax mag ook weer hopen, want dat heeft het gat met de koploper verkleind tot één punt door thuis te winnen van Go Ahead Eagles.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.