Feyenoord één zege verwijderd van historische titel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Bij een zege op Excelsior verovert Feyenoord zijn eerste landstitel in de 21ste eeuw.

Feyenoord één zege verwijderd van historische titel

Speelronde: 33
Aftrap: zondag 7 mei
Scheidsrechter: Kevin Blom

• 7 mei 2017 kan een historische dag worden voor Feyenoord. Bij een zege op Excelsior stellen de Rotterdammers de eerste landstitel van de 21ste eeuw veilig. Als Feyenoord punten verspeelt tegen de bijna veilige stadgenoot en Ajax afrekent met Go Ahead Eagles kan de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het volgende week in De Kuip afmaken tegen Heracles Almelo.

• Excelsior fungeerde in Eredivisie-verband negentien keer eerder als gastheer van Feyenoord. De Kralingers wonnen drie keer en moesten zestien maal hun meerdere erkennen in de stadgenoot.

'Dirk Kuijt levert de grootste strijd uit zijn carrière'

• Feyenoord is ongetwijfeld op zijn hoede, want Excelsior is de enige Eredivisie-club die zijn laatste drie wedstrijden in winst omzette.

• Als Feyenoord beslag legt op de landstitel heeft het na elke speelronde in deze jaargang bovenaan gestaan. De laatste club die dit een heel seizoen volhield, was Ajax in 1997/98.

Van Groningen tot de Coolsingel: terugblik op het kampioensjaar van Feyenoord

• Feyenoord, dat nu op 79 punten staat, pakte nooit meer dan tachtig punten in één jaargang sinds de introductie van het systeem van drie punten voor een zege in 1995.

• Voor de derde keer kan een club op bezoek bij een stadgenoot de titel binnenhalen. Eerder kreeg alleen Ajax dat voor elkaar, in zowel 1957 (bij BVC) als 1977 (bij FC Amsterdam).

Excelsior - Feyenoord in 60 seconden: de titel lonkt

Nicolai Jørgensen staat momenteel op 21 goals en elf assists. De laatste Eredivisie-speler met meer dan twintig doelpunten én meer dan tien assists in één seizoen was Dries Mertens in 2011/12 (21 treffers en veertien beslissende passes).

• Als Jens Toornstra niet tot scoren komt in Kralingen, dan wordt hij de speler met de meeste thuisgoals (veertien) ooit in een Eredivisie-seizoen zonder een treffer in een uitwedstrijd.

'Redt Feyenoord het niet, dan moeten ze verplicht één dag in de haven werken'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.