Ajax beleeft zorgeloze aanloop naar Champions League-opener

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond zonder al teveel moeite afgerekend met SC Cambuur en blijft daardoor foutloos in de Eredivisie. Na een week waarin het vooral ging over spelers die wel of niet weggingen uit Amsterdam, bewees recordaankoop Steven Bergwijn opnieuw zijn waarde én zijn klasse.

Ajax beleeft zorgeloze aanloop naar Champions League-opener
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

In de slotfase van de transferwindow was het bijzonder onrustig bij Ajax, dat Antony voor bijna honderd miljoen euro verkocht aan Manchester United en Lucas Ocampos op Deadline Day binnenhaalde als vervanger voor de Braziliaan. Edson Álvarez en Mohamed Kudus waren ook graag naar Engeland gegaan, maar Ajax liet dit duo niet meer gaan. Tegen Cambuur begon Álvarez gewoon in de basis en zat Kudus, zoals gebruikelijk, op de bank. Daar begon ook Ocampos.

Ajax maakte vorig seizoen gehakt van Cambuur (9-0) en de Friezen bewezen in ieder geval bij de start dat zij hun lesje wel geleerd hadden. De ploeg van Henk de Jong speelde wat meer teruggetrokken en kwam er in de eerste helft nog twee keer gevaarlijk uit via Michael Breij, die er echter niet in slaagde om de score te openen. Ajax was veelvuldig in balbezit, maar swingde niet. Toch was het niet bepaald verrassend dat de hoofdstedelingen tien minuten voor rust op voorsprong kwamen.

Weer was het Bergwijn die de ban brak voor Ajax. De man die ook al de score opende tegen FC Groningen (6-1) en Sparta Rotterdam (0-1) tikte nu binnen op aangeven van Steven Berghuis. Even later maakte Bergwijn ook zijn tweede, met een vernietigend schot vanuit de tweede lijn (zie video onder). De aanvaller heeft nu zes keer gescoord in zijn eerste vijf competitiewedstrijden voor Ajax. Slechts drie Ajacieden gingen hem daarin voor: Henk Groot, Patrick Kluivert en Luis Suárez.

In de tweede helft kwam Kenneth Taylor, die voor het eerst dit seizoen op de bank was begonnen, in de ploeg voor Álvarez. De bij de voorselectie van het Nederlands elftal gehaalde middenvelder was met een van richting veranderd schot verantwoordelijk voor de 3-0. Daarmee verdween het laatste beetje spanning uit de wedstrijd, die Ajax gecontroleerd uitspeelde. Doelman Remko Pasveer van de thuisploeg kwam niet meer in het verhaal voor.

Na ruim een uur maakte Kudus, die halverwege in de ploeg was gekomen voor Brian Brobbey, de vierde Ajax-goal. Hij tikte bij de tweede paal binnen na een goede lage voorzet van Calvin Bassey. Hierna kwamen er voor Ajax nog voldoende kansen op meer, maar gescoord werd er niet meer. Ocampos kwam twaalf minuten voor tijd in het veld voor Dusan Tadic en maakte daarmee zijn Ajax-debuut.

Bij Ajax gaat het vizier nu op komende woensdag, wanneer Rangers FC op bezoek komt bij de start van het nieuwe Champions League-seizoen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kende een stuk mindere generale repetitie voor dit duel.

Ajax Nederland

SC Cambuur Nederland

SC Cambuur Nederland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.