Afzwaaiende Advocaat denkt mee met KNVB over opvolging

Reacties

Het oefenduel met Roemenië (0-3 winst) vormt het slotstuk van de laatste termijn van Dick Advocaat als bondscoach van Oranje. In de nieuwe VI kijkt hij terug én vooruit en legt hij uit waarom hij zichzelf niet meer de aangewezen persoon vindt om de wederopstanding van het Nederlands elftal gestalte te geven.

Afzwaaiende Advocaat denkt mee met KNVB over opvolging

De belangrijkste reden voor dat laatste ligt verscholen in een getal: 71. Zo oud is Advocaat als Oranje in maart 2019 begint aan de kwalificatie voor Euro 2020. Hij begrijpt zelf dat zijn leeftijd ook voor de KNVB een belemmering zou gaan vormen. 'Maar ik voel me goed, fit en fris', zegt de bondscoach. 'Tegelijk ben ik realistisch genoeg, op die leeftijd moet je zo'n traject niet meer doen. Maar was ik vijf jaar jonger geweest, zou ik het wel hebben overwogen.' Mocht de KNVB in maart nog geen vervanger hebben gevonden, is De Kleine Generaal wel bereid de oefenduels met Spanje en Engeland nog voor zijn rekening te nemen.

Advocaat had zijn besluit te stoppen genomen voor de interlands tegen Schotland en Roemenië, maar kon daar niet over praten vanwege een afspraak met de KNVB. Vanuit Zeist was hem verzocht zijn beslissing pas na Roemenië-uit openbaar te maken.

Inmiddels heeft Advocaat in een onderhoud met de KNVB ook aangegeven hoe hij naar de wederopbouw van het Nederlands elftal kijkt. 'Wat dit Oranje nodig heeft, is niet een buitenlandse bondscoach maar een góede bondscoach. Een sterke persoonlijkheid. Iemand die van een gemiddelde ploeg een hecht team kan maken en er op die manier iets extra's uit haalt. Dat is wat ik in Aberdeen tegen Eric Gudde heb gezegd.' Kandidaten worden er genoeg genoemd. 'Ik snap niet dat iedereen er zo moeilijk over doet, al die discussies over vernieuwing, een buitenlander. Het is vaak interessantdoenerij, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. Ronald Koeman is vrij, een bewezen toptrainer, gerespecteerd door spelers, bekend over heel de wereld', aldus Advocaat, die eerder ook Ruud Gullit naar voren schoof.

Lees woensdag in de nieuwe VI en op VI PRO het hele verhaal, waarin behalve Advocaat ook directeur Eric Gudde en aanvoerder Kevin Strootman uitgebreid schetsen hoe Oranje uit het dal kan kruipen.

'Onder Advocaat heeft Oranje wel weer leren winnen'
Derde Oranje-termijn Advocaat mist bekroning
'Zo'n dominant Oranje hebben we een tijdje niet gezien'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.