Oranje solliciteert naar status van 'wereldkampioen in oefenduels'

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de oefeninterland tegen Roemenië van dinsdagavond (aftrap 20.00 uur Nederlandse tijd).

Oranje solliciteert naar status van 'wereldkampioen in oefenduels'

Roemenië en Nederland maken zich op voor de veertiende ontmoeting. Oranje heeft een uitstekende balans met negen zeges, drie remises en slechts één nederlaag, in 2007 tijdens de EK-kwalificatie. In totaal maakte Nederland 26 goals tegen de Roemenen en kreeg het er slechts drie om de oren.

• De laatste confrontatie dateert van dinsdag 26 maart 2013 in de voorronde voor het WK 2014. In de Amsterdam Arena triomfeerde Oranje met liefst 4-0 door goals van Rafael van der Vaart, Robin van Persie (twee stuks) en Jeremain Lens.

• Het is een bekend verhaal rond oefeninterlands. In principe staat er niets op het spel, los van punten voor de FIFA-ranking. Oranje bezet nu de twintigste plaats op die lijst en verder stijgen zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Zelfs niet als na Schotland ook met Roemenië wordt afgerekend.

• Voor Quincy Promes heeft het duel met Roemenië een bijzonder tintje. De vleugelflitser van Spartak Moskou kan namelijk zijn 25ste interland afwerken. In dat geval wordt Promes de 125ste speler met minimaal 25 optredens in het Nederlands elftal.

Een razendsnelle vooruitblik op Roemenië - Nederland

• Stiekem is Oranje bezig aan een sterke reeks, het mislopen van het WK ten spijt. Nederland won zeven van zijn laatste acht interlands, waaronder de laatste vier. In 2014 kwam Oranje voor het laatst tot vijf achtereenvolgende zeges. Buitenshuis is Oranje zelfs bezig aan een ronduit imposante serie in oefenduels. De laatste zeven oefeninterlands op vreemde bodem leverden liefst zes overwinningen en één gelijkspel op. Oranje is - enigszins kort door de bocht - anno 2017 een wereldkampioen in vriendschappelijke duels.

• Net als Nederland zal Roemenië volgend jaar zomer schitteren door afwezigheid op het WK. Het land nam in 2016 nog wel deel aan het EK, waarop het strandde in de groepsfase. Donderdag boekte Roemenië in een oefenwedstrijd een 2-0 overwinning op Turkije. Met twee treffers was Gheorghe Teodor de grote man.

Dit zei VI's Martijn Krabbendam over de zege van Nederland op Schotland

• Met de wedstrijd tegen Roemenië sluit Oranje dit interlandjaar af. De bondscoaches Danny Blind en Dick Advocaat zetten tot nu toe 36 spelers in. Daley Blind kreeg met 802 minuten de meeste speeltijd en de topdrie bestaat verder uit Georginio Wijnaldum (669 minuten) en Jasper Cillessen (630 minuten). Marco van Ginkel sluit de rij met vier minuten.

• Arjen Robben, inmiddels ex-international, is in 2017 de meest productieve speler in Oranje. De 33-jarige Groninger maakte zes van zijn 37 Oranje-goals in dit kalenderjaar. Met ieder drie treffers delen Davy Pröpper en Vincent Janssen de tweede plaats op deze lijst.

• Als Oranje triomfeert, dan is scheidend bondscoach Advocaat de keuzeheer met de meeste overwinningen op zijn naam. Momenteel deelt de Hagenaar het record nog met Bob Glendenning; beiden staan op 36 zeges.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.