Oranje zet grote stap naar WK door winst op Roemenië

Het WK 2014 in Brazilië kan het Nederlands elftal nauwelijks meer ontgaan. Dankzij een overtuigende 4-0 overwinning op Roemenië heeft Oranje de voorsprong op naaste concurrent Hongarije uitgebouwd naar zeven punten. Met nog vier duels te gaan moet het wel heel raar lopen wil die marge niet genoeg zijn, want ook tegen de Roemenen was Nederland weer heer en meester.

Oranje zet grote stap naar WK door winst op Roemenië

In tegenstelling tot de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Estland kwam het Nederlands elftal tegen Roemenië wel goed uit de startblokken, want al na twaalf minuten stond het 1-0. Opnieuw was Rafael van der Vaart de man die de ban brak (foto midden).

De vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder schoof de bal beheerst binnen met zijn zwakkere rechterbeen na terugleggen van Robin van Persie. De treffer werd ingeleid door balverlies van de Roemeense captain Razvan Rat, die de bal kwijtraakte aan Jeremain Lens na een verkeerde aanname.

Even daarvoor stond Lens ook al aan de basis van de eerste grote kans van Oranje. De PSV'er was in balbezit gekomen uit een door Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat opgezette aanval. Hoewel er een uitstekende voorzet van Lens volgde, verzuimde Van Persie de score te openen. Hij volleerde over. Daarmee waren de beste momenten van Oranje echter wel genoemd. Verder dan een vervaarlijk afstandsschot van Kevin Strootman, dat in de beginfase door doelman Costel Pantilimon werd weggebokst, en ongevaarlijke kopballen van diezelfde Strootman en Van Persie kwam het Nederlands elftal niet. Opmerkelijk was wel dat het gevaar steevast op de rechterkant ontstond, waar Lens en Janmaat elkaar uitstekend aanvulden.

Naarmate de eerste helft vorderde werd het elftal van bondscoach Louis van Gaal echter steeds slordiger. Roemenië ontworstelde zich in het laatste kwartier even aan de druk van Oranje maar beschikte over te weinig aanvallend vernuft om te kunnen profiteren van de Nederlandse terugval. Alleen Adrian Popa stelde Kenneth Vermeer serieus op de proef. De doelman van Ajax bracht ternauwernood redding met zijn vingertoppen.

In de tweede helft stelde Oranje echter orde op zaken. En Arjen Robben en Daley Blind bewezen dat ook zij voor gevaar kunnen zorgen. Blind bood Van der Vaart na een uitstekende actie een niet te missen kans, maar de 105-voudige international lepelde de bal hoog over het doel. Kort daarna was het wel raak. Uit een voorzet van Robben verlengde Van Persie de bal met zijn hoofd schitterend richting de verre hoek. Via de binnenkant van de paal werd het 2-0.

Roemenië probeerde ook na rust Oranje pijn te doen, maar de defensie van het Nederlands elftal kwam nauwelijks in de problemen. Alleen Blind moest een keer aan de noodrem trekken toen hij op snelheid werd geklopt door Popa. De schade bleef echter beperkt tot een gele kaart, want de vrije trap liep uit op niets. Het werd helemaal een gemakkelijke avond toen Janmaat en Lens er in de 64ste minuut nog maar eens een één-tweetje uitgooiden. Na een overtreding van Florin Gardos op laatstgenoemde PSV'er legde scheidsrechter Mark Clattenburg de bal op de stip. Van Persie stuurde Pantilimon de verkeerde hoek in (foto boven) en passeerde daarmee Johan Cruijff en Abe Lenstra op de all-time topscorerlijst van Oranje. Hij heeft nu 34 treffers.

Ook na de invalbeurt van Adrian Mutu, gedeeld topscorer aller tijden van Roemenië samen met Gheorghe Hagi, was Roemenië tandeloos. De invallers Siem de Jong en Adam Maher leverden aan Oranje-kant nog wel een significante bijdrage. Want nadat Maher op aangeven van De Jong op doel had geschoten, tikte Lens uit de rebound de 4-0 binnen.

Zo bleef de reeks van nu al meer dan 1.100 minuten zonder tegengoals in WK-kwalificatieduels op eigen bodem gehandhaafd en boekte Nederland zijn zesde overwinning op rij op weg naar het WK 2014 in Brazilië. Kwalificatie voor de mondiale eindronde is nog slechts een formaliteit gezien de riante voorsprong op de concurrentie in Groep D.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen