'Roemeense Messi' moet gevaar stichten tegen Oranje

Nederland moet dinsdagavond (20.30 uur) in De Arena tijdens het WK-kwalificatieduel met Roemenië rekening houden met de bevliegingen van Gabriel Torje. De 23-jarige buitenspeler is op dit moment de grote smaakmaker bij de Oost-Europeanen.

'Roemeense Messi' moet gevaar stichten tegen Oranje

Europese topclubs hebben nauwelijks nog Roemeense spelers onder contract en de nationale ploeg is geen gevreesde opponent meer. Het verlangen naar de tijd dat Roemenië aan de hand van superster Gheorghe Hagi imponeerde is groot. De nieuwe generatie trappelt echter van ongeduld en de sportieve toekomst lijkt gewaarborgd. Torje vertegenwoordigt de nieuwe lichting.

Een echte opvolger voor Hagi wordt mogelijk nooit worden gevonden, maar de door Udinese aan het Spaanse Granada verhuurde Torje - Roemeens Speler van het Jaar in 2011 en 2012 - beantwoordt aan het verlangen naar een nieuwe sterspeler. Zijn vorm zal bepalen of de Roemenen de play-offs halen. 'We hebben een goede kans en we denken aan het WK. Het hele land moet nu achter ons gaan staan', riep de vedette in spe na zijn laatste uitverkiezing als beste Roemeense speler.

ProfdebuutTorje maakte zijn profdebuut als zestienjarige bij Politechnica Timisoara. Uitgerekend voormalig sterspeler Hagi (tegenwoordig trainer/coach) liet hem debuteren. Bij Dinamo Boekarest speelde hij zich verder in de kijker. Udinese contracteerde de Roemeense Messi (zo genoemd omdat een Argentijnse verdediger van Dinamo Boekarest, Juan Pablo Garat, hem vergeleek met de ster van Barcelona, red.) in de zomer van 2011. Een jaar later verhuurden de Italianen hem aan hun Spaanse filiaal Granada.

SpanjeIn Spanje lijkt Torje meer op zijn plaats. 'Het voetbal bevalt me beter. Ik speel liever in Spanje dan in Italië', verklaarde hijzelf. Zijn snelheid met de bal aan de voet maakt Torje lastig af te stoppen. Vanaf de rechterkant komt hij vaak naar binnen, waarna niet zelden een vlammend schot volgt.

Meer aansprekende clubs dan Udinese en Granada volgen de Roemeense belofte op de voet. Arsenal, Lazio, Fiorentina en Borussia Dortmund azen op hem. Als Torje zijn stempel op de nationale ploeg weet te drukken, dan behoort een rentree op een eindtoernooi tot de mogelijkheden. (Chris Tempelman) <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's