Albanië mag nog hopen na historische zege op Roemenië

Albanië mag nog heel voorzichtig hopen op een vervolg op het EK. De debutant op een Europese eindronde won zijn laatste groepswedstrijd met 0-1 van Roemenië, dat nu is uitgeschakeld.

Roemenië had een overwinning nodig om nog kans te maken op het bereiken van de achtste finale. De ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu beet zich echter stuk op het taaie Albanië. De tweede plek was door de 0-0 bij Zwitserland - Frankrijk toch al niet meer haalbaar.

De Roemenen begonnen nog uitstekend aan de wedstrijd. Albanië verdedigde sterk, maar via enkele pogingen van afstand van Nicolae Stanciu stichtte Roemenië toch het nodige gevaar. Na ongeveer 25 minuten kantelde het spelbeeld en nam Albanië het initiatief over. De druk op Roemenië werd opgevoerd en in de 43ste minuut bezweken de Roemenen onder die druk.

Een fantastische voorzet van Ledian Memushaj werd helemaal verkeerd ingeschat door de Roemeense goalie Ciprian Tatarusanu. Armando Sadiku profiteerde optimaal en kopte de bal keurig in de verre hoek. Sadiku gaat daarmee de geschiedenisboeken in, want hij is de maker van het eerste doelpunt ooit van Albanië op een EK.

De treffer bleek uiteindelijk ook voldoende voor de eerste overwinning ooit van Albanië op een EK. Roemenië raakte via invaller Florin Andone nog wel de lat, maar tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Roemenië is daardoor uitgeschakeld, terwijl Albanië als één van de beste nummers drie nog mag hopen op een EK-vervolg. Het gaat waarschijnlijk tussen Albanië en de nummers drie van Groep D, Groep E en Groep F.

Eindstand Groep A
Frankrijk 3-7 (+3)
Zwitserland 3-5 (+1)
Albanië 3-3 (-2)
Roemenië 3-1 (-2)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over Zwitserland - Frankrijk is hier te lezen.