Memphis en Berghuis schenken Advocaat geslaagd afscheid

Dick Advocaat is dinsdag afgezwaaid als bondscoach met zijn zesde overwinning uit zeven wedstrijden. Oranje won de oefenwedstrijd in en tegen Roemenië met 0-3 dankzij uitblinkers Memphis Depay en Steven Berghuis.

Advocaat schonk Matthijs de Ligt en Berghuis een basisplaats. Bij zijn afscheid kwam Oranje na tien minuten los. Daarbij namen Ryan Babel en Nathan Aké het voortouw. De aanvaller gaf met een kopbal na een vloeiende aanval het startschot voor een periode van Nederlandse druk. Vijf minuten later lanceerde Aké Memphis, die voorgaf op Davy Pröpper. Zijn inzet was niet afdoende. Kort daarop onderscheidde doelman Costel Pantilimon zich door een knal van Babel af te stoppen na goed doorjagen van Aké.

Het elftal van Cosmin Contra beperkte zich tot counters en stevig spel. Een van de tegenstoten leidde een inzet van Constantin Budescu, waarna diverse Roemenen doelman Jasper Cillessen de bal nog probeerden te ontfutselen. Oranje bleef gevaarlijk via de linkerkant, waar Memphis net als in Schotland wederom een gretige indruk maakte. De linksbuiten kon Pantilimon desondanks twee keer niet testen, na voorbereidend werk van Pröpper en Berghuis.

Vlak voor rust leek Oranje, dat in tegenstelling tot in Schotland wel met drang naar voren speelde, op voorsprong te komen. Babel kopte een strakke inswinger van Memphis via onderkant lat binnen, maar werd afgefloten wegens buitenspel. In de 47ste minuut kon de trouwe schare Oranje-fans in Boekarest wel juichen. Memphis kopte eenvoudig binnen bij de tweede paal na een goede actie en lepe voorzet van Berghuis.

Nog geen tien minuten later was de rechtsbuiten van Feyenoord opnieuw aangever. Berghuis kreeg een zee van ruimte en gaf perfect voor met rechts, waarna Babel afrondde. De 0-2 was de eerste goal van de dertigjarige aanvaller voor Oranje sinds mei 2008.

De vergrote marge was voor Advocaat reden om een half uur voor het einde drie wissels in te brengen: Luuk de Jong, Marco van Ginkel en recordinternational Wesley Sneijder. In de gewijzigde formatie nam Oranje gas terug en slopen er tal van slordigheden in de ploeg waarvan de Roemenen niet profiteerden.

Denis Alibec was het nog het dichtst bij een aansluitingstreffer voor de thuisploeg. De invaller omspeelde Daley Blind en krulde de bal net over de kruising. Twee minuten later was het woord echter weer aan assistkoning Berghuis, die uit een vrije trap de bal op het hoofd van de raak knikkende De Jong legde.

Het werd ook een fraaie avond voor invallers Donny van de Beek, die acht minuten voor tijd zijn debuut maakte als vervanger voor Berghuis, en Quincy Promes, die zijn 25ste interland speelde. In de slotminuten kreeg doelpuntenmaker De Jong alle ruimte om één-op-één met Pantilimon zíjn avond nog mooier te maken, maar de spits van PSV schoot over.

Daardoor bleef het bij 0-3 in de laatste interland voor Oranje in 2017 en zwaait Advocaat, die door de overwinning de bondscoach met de meeste zeges ooit is, met een goed gevoel af bij het Nederlands elftal. In maart speelt Oranje weer. Dan wachten onder leiding van een nieuwe keuzeheer de oefeninterlands tegen Engeland en Spanje.