Aftellen naar WK 2018: Zlatan schitterde overal, maar niet op een WK

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 61 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: Zlatan schitterde overal, maar niet op een WK

Komende zomer is Zweden er voor het eerst in twaalf jaar weer eens bij op een WK. De nummer tien van de WK-ranglijst aller tijden met 61 punten kwalificeerde zich tussen 1990 en 2006 juist nog voor vier van de vijf mondiale eindrondes, maar schitterde sindsdien door afwezigheid. En dat terwijl de verliezend finalist van 1958 er op de laatste vijf EK's juist wel altijd bij was.

Het is een smet op de loopbaan van Zlatan Ibrahimovic. De misschien wel grootste Zweedse voetballer ooit weet op de EK-topscorerslijst aller tijden met zes goals maar drie spelers boven zich (Michel Platini, Cristiano Ronaldo en Alan Shearer), maar scoorde nooit op een WK. Tijdens het WK 2002 lukte het hem niet als invaller, vier jaar later in Duitsland ook niet als basisspeler.

Een van de redenen waarom Zlatan Ibrahimovic nooit schitterde op een WK: de verloren play-offs tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo in 2013.
Een van de redenen waarom Zlatan Ibrahimovic nooit schitterde op een WK: de verloren play-offs tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo in 2013.

De beste jaren van zijn loopbaan moesten toen nog komen, maar juist in de periode dat Ibrahimovic schitterde op clubniveau miste Zweden de toernooien in Zuid-Afrika en Brazilië. En dus stammen de WK-grootheden van Zweden uit een ander tijdperk. Zo verbaasden Kennet Andersson, Tomas Brolin en Martin Dahlin in 1994 de wereld door in de VS als derde te eindigen.

Nog groter zijn de legendes die in '58 de WK-finale speelden tegen het Brazilië van Pelé. Het gastland verloor (2-5), maar schakelde onderweg wel de finalisten van vier jaar daarvoor (Hongarije en West-Duitsland) uit. Zelfs als Ibrahimovic in Rusland toch meedoet: de prestatie van Gunnar Gren, Kurt Hamrin, Nils Liedholm, Agne Simonsson en Lennart Skoglund blijft zeer waarschijnlijk ongeëvenaard.

QUIZVRAAG: Van de vijf WK-wedstrijden die Zlatan Ibrahimovic speelde, won hij er slechts één. Tegen welk land was dat?

ANTWOORD QUIZVRAAG 13 APRIL: Brazilië veroverde vijf wereldtitels, wie waren de aanvoerders in die teams? Hilderaldo Bellini, Mauro Ramos, Carlos Alberto, Dunga en Cafú.

Topscorers aller tijden van Zweden op grote toernooien

Speler WK EK Totaal
Henrik Larsson 5 4 9
Tomas Brolin 4 3 7
Kennet Andersson 5 1 6
Zlatan Ibrahimovic 0 6 6
Martin Dahlin 4 0 4
Ralf Edström 4 0 4
Agne Simonsson 4 0 4
Kurt Hamrin 4 0 4
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.