Aftellen naar WK 2018: de beste dribbelaar in de WK-historie

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 62 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de beste dribbelaar in de WK-historie

Het WK 1962 was het toernooi van Garrincha, de dribbelaar die in zijn hoogtijdagen elke verdediger nachtmerries bezorgde. De druk op de schouders van de Botafogo-icoon was al groot, maar nam alleen maar toe nadat Pelé tijdens de tweede groepswedstrijd tegen Tsjechoslowakije een blessure opliep die hem de rest van het toernooi kostte.

Garrincha nam Brazilië bij de hand en met twee goals in zowel de kwartfinale (tegen Engeland) als de halve finale (tegen organisator Chili) drukte hij zijn stempel op het toernooi. In die halve eindstrijd werd de aanvaller óók van het veld gestuurd omdat hij zich afreageerde op een Chileen die hem al de hele wedstrijd het leven zuur had gemaakt. Normaal gesproken had Garrincha de finale moeten missen, maar de FIFA besloot af te zien van een schorsing omdat de dribbelaar zou zijn geprovoceerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo kon Garrincha ook uitgroeien tot uitblinker in de finale, al liet hij het maken van doelpunten tegen Tsjechoslowakije over aan Amarildo, Zito en Vavá. De toen 28-jarige aanvaller zou nooit meer zulke hoge toppen scheren als op het eindtoernooi in Chili.

Vooral door blessureleed was Garrincha op het WK 1966 geen schim meer van de vleugelflitser van vier jaar eerder. Na zijn loopbaan raakte de tweevoudige wereldkampioen - die werd geroemd als beste dribbelaar in de WK-historie - aan lagerwal om in 1983 op slechts 49-jarige leeftijd in eenzaamheid te sterven.

Topscorers WK 1962


SpelerLandGoals
GarrinchaBrazilië4
VaváBrazilië4
Leonel SánchezChili4
Florián AlbertHongarije4
Valentin IvanovSovjet-Unie4
Drazan JerkovicJoegoslavië4
AmarildoBrazilië3
Adolf SchererTsjechoslowakije3
Lajos TichyHongarije3
Milan GalicJoegoslavië3

QUIZVRAAG: Brazilië veroverde vijf wereldtitels, wie waren de aanvoerders in die teams?

ANTWOORD QUIZVRAAG 12 APRIL: Behalve Sergio Goycochea werd er nog een andere keeper opgenomen in het twaalf spelers tellende All Star Team van het WK 1990 in Italië. De doelman verraste met zijn land door de achtste finale te bereiken. Wie was die sluitpost? Luis Conejo.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.