Aftellen naar WK 2018: Zidane, finalekoning en kaartenpakker

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 45 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: Zidane, finalekoning en kaartenpakker

De nu 45 jaar oude Zinedine Zidane bezorgde Frankrijk twintig jaar geleden de eerste en tot nu toe enige wereldtitel door in de WK-finale tegen Brazilië (3-0) uit corners twee keer met het hoofd te scoren. Het is de laatste keer dat het gastland uiteindelijk ook wereldkampioen werd, iets dat in de gehele WK-historie in totaal zes keer gebeurde.

Sinds die legendarische zondag 12 juli gaat Zidane in eigen land door het leven als Roi Zizou (koning Zizou). Maar feitelijk was de finale de enige wedstrijd waarop de toen 26-jarige spelmaker écht zijn stempel drukte. De technisch bijna volmaakte middenvelder van Juventus had zelfs twee duels gemist wegens een schorsing na zijn rode kaart in het groepsduel met Saoedi-Arabië (4-0).

Zinedine Zidane wordt in 1998 van het veld gestuurd in het groepsduel met Saudi-Arabië nadat hij zijn noppen in de rug van Fuad Amin heeft geplant.
Zinedine Zidane wordt in 1998 van het veld gestuurd in het groepsduel met Saudi-Arabië nadat hij zijn noppen in de rug van Fuad Amin heeft geplant.

Acht jaar later zou de geschiedenis zich in zekere zin herhalen. Althans, Zidane zou op het WK in Duitsland rood krijgen én scoren in de finale. Zijn openingstreffer, een gewaagde panenka, kon niet voorkomen dat Italië na penalty's wereldkampioen werd. Frankrijk moest met tien man het hoofd buigen na de kopstoot van de nummer 10 op de borst van Marco Materazzi.

En dus nam Zidane afscheid met diverse WK-records. Zo is de huidige trainer van Real Madrid samen met de Braziliaan Cafú de speler met de meeste kaarten (zes) in de WK-historie en werd alleen de Kameroener Rigobert Song ook twee keer van het veld gestuurd op een WK. Zidane is daarnaast een van de weinige spelers die in twee verschillende WK-finales scoorde.

QUIZVRAAG: Frankrijk verloor de WK-finale van 2006 zoals gezegd na penalty's. Op wiens naam kwam de fatale misser in de strafschoppenserie?

ANTWOORD QUIZVRAAG 29 APRIL: Voor welke Spaanse club keepte Faryd Mondragón? Real Zaragoza.

SPELERS MET MINSTENS TWEE GOALS IN WK-FINALES

Speler Goals in finales WK's
Zinedine Zidane (Fra) 3 1998, 2006
Geoff Hurst (Eng) 3 1966
Pelé (Bra) 3 1958, 1970
Vavá (Bra) 3 1958, 1962
Ronaldo (Bra) 2 2002
Mario Kempes (Arg) 2 1978
Paul Breitner (Dui) 2 1974, 1982
Helmut Rahn (Dui) 2 1954
Gino Colaussi (Ita) 2 1938
Silvio Piola (Ita) 2 1938
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.