Aftellen naar WK 2018: krasse knarren op het hoogste podium

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 46 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: krasse knarren op het hoogste podium

Essam El-Hadary kan deze zomer de oudste speler ooit worden op een WK-eindronde. De keeper van Egypte vierde in januari zijn 45ste verjaardag. Momenteel mag de Colombiaan Faryd Mondragón (foto) zich nog de oudste WK-deelnemer ooit noemen met zijn 43 jaar en drie dagen. In 2014 onttroonde Mondragón de Kameroense icoon Roger Milla.

El-Hadary vierde al in 1996 zijn interlanddebuut, toen het eerste WK met 32 landen nog moest worden afgewerkt en João Havelange nog FIFA-preses was. De Egyptenaar moet echter nog tot de kwalificatieronde voor het volgende WK doorgaan om de alleroudste speler ooit in WK-verband te worden.

Inclusief voorrondes is MacDonald Taylor namelijk de nestor onder de nestors. De verdediger van de Amerikaanse Maagdeneilanden telde op 18 februari 2004 liefst 46 jaar en 175 dagen toen hij zijn land vertegenwoordigde in het kwalificatieduel met Saint Kitts and Nevis. Ondanks de ervaring van Taylor gingen de Amerikaanse Maagdeneilanden met 0-4 onderuit.

De jongste speler in een WK-kwalificatiewedstrijd was overigens Souleymane Maman. Op 6 mei 2001 was de middenvelder 13 jaar en 310 dagen 'oud' toen hij Togo vertegenwoordigde in een interland tegen Zambia. Althans, volgens officiële gegevens van de FIFA. Volgens Royal Antwerp, een van zijn clubs, was Maman echter niet op 30 juni 1987, maar al op 20 juni 1985 geboren. In dat geval zou Ben Falaniko uit Amerikaans Samoa de jongste speler ooit zijn in WK-verband met 15 jaar en 217 dagen.

QUIZVRAAG: Voor welke Spaanse club keepte Faryd Mondragón?

ANTWOORD QUIZVRAAG 28 APRIL: De laatste WK's was het steevast zo dat de Gouden Bal naar een niet-wereldkampioen ging. Wie is de laatste speler die zowel de wereldtitel als de Gouden Bal won? Romario in 1994.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.