Aftellen naar WK 2018: mislukt proefballonnetje van de FIFA

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 65 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: mislukt proefballonnetje van de FIFA

De in 1965 geboren Laurent Blanc is de eerste maker van de golden goal in de WK-geschiedenis. De Franse verdediger besliste op het WK 1998 de achtste finale tegen Paraguay door in de 114de minuut mee naar voren te komen en doelman José Luis Chilavert te passeren: 1-0. Het zou uiteindelijk de opmaat blijken naar de wereldtitel van gastland Frankrijk.

De regel dat verlengingen meteen ten einde zouden zijn zodra een van beide teams scoorde, werd midden jaren negentig in het leven geroepen om aanvallend voetbal te belonen. Op het EK 1996, het eerste grote toernooi waarop de golden goal zijn intrede deed, gebeurde het tegenovergestelde. Het resultaat: een slaapverwekkende knock-outfase en héél veel penaltyseries.

Uiteindelijk had de finale van het EK '96 de primeur. Invaller Oliver Bierhoff bezorgde Duitsland, met flink wat hulp van de Tsjechische doelman Petr Kouba (foto), de Europese titel toen de verlenging pas enkele minuten oud was: 2-1. Opmerkelijk genoeg was de golden goal vier jaar later in De Kuip ook de scherprechter in de EK-finale tussen Frankrijk en Italië, dit keer was David Trezeguet het goudhaantje.

In de WK-historie speelde het proefballonnetje van de FIFA nooit zo'n prominente rol, hoewel er in 2002 op het toernooi in Japan en Zuid-Korea in totaal drie verlengingen voortijdig werden beslist door de sudden death-regel (zie tabel). Toen het WK 2006 in Duitsland voor de deur stond, was de regel weer afgeschaft. Sindsdien kijken we weer gewoon naar verlengingen van een half uur.

QUIZVRAAG: Laurent Blanc had met zijn golden goal een belangrijk aandeel in de Franse wereldtitel, maar miste de finale van het WK '98 door zijn rode kaart in de halve finale tegen Kroatië (2-1). Wie verving hem in de eindstrijd tegen Brazilië (3-0)?

ANTWOORD QUIZVRAAG 9 APRIL: In welke stad staat het Tofiq Bahramov Stadion? Bakoe.

DE VIER GOLDEN GOALS IN DE WK-HISTORIE

Toernooi Wedstrijd Speler
WK 1998, achtste finale Frankrijk - Paraguay, 2-1 Laurent Blanc
WK 2002, achtste finale Zweden - Senegal, 1-2 Henri Camara
WK 2002, achtste finale Zuid-Korea - Italië, 2-1 Jung-Hwan Ahn
WK 2002, kwartfinale Senegal - Turkije, 1-2 Ilhan Mansiz
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.