Aftellen naar WK 2018: het einde van het dubieuze moment

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 66 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: het einde van het dubieuze moment

Passeerde hij nu wel of niet de lijn? Over geen enkel doelpunt in de WK-historie is meer gediscussieerd dan de 3-2 van Geoff Hurst in de finale van 1966 tegen West-Duitsland. Arbiter Gottfried Dienst twijfelde niet na overleg met grensrechter Tofik Bakhramov en kende de goal toe. De treffer die Engeland op weg hielp naar de titel is in Duitsland altijd fel betwist. Twee jaar geleden claimde Sky Sports op basis van de nieuwste technologieën dat de bal van Hurst wel degelijk de lijn was gepasseerd. Het is wachten op Duits onderzoek dat het tegendeel aantoont.

De goal van Geoff Hurst in de finale van 1966:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De grootste nachtmerrie van Gianni Infantino is dat er op het komende WK een soortgelijk incident plaatsvindt. Mede daarom stond de FIFA-voorzitter erop dat er in Rusland bij alle duels gebruik wordt gemaakt van de videoscheidsrechter. In theorie behoren arbitrale dwalingen daarmee tot het verleden.

Het is een aardig tijdverdrijf om de hele WK-historie na te lopen op dubieuze momenten. Wat was er gebeurd als destijds de videoscheidsrechter al had bestaan? Dan was de 3-3 van Ferenc Puskás in de finale van 1954 wellicht niet afgekeurd en zou de gouden generatie van Hongarije zich mogelijk wél hebben bekroond. De handsbal van Diego Maradona in 1986 zou uiteraard zijn afgekeurd en Dennis Bergkamp zou in de achtste finale van het WK 1998 tegen Joegoslavië van het veld zijn gestuurd voor zijn zware overtreding op Sinisa Mihajlovic.

Door de daadkracht van Infantino behoren deze 'wat-als-constructies' normaal gesproken tot het verleden.

De afgekeurde 3-3 van Hongarije in de WK-finale tegen West-Duitsland van 1954:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

QUIZVRAAG: In welke stad staat het Tofiq Bahramov Stadion? 

ANTWOORD QUIZVRAAG 8 APRIL: Voorafgaand aan de gemiste strafschop van Roberto Baggio in de WK-finale van 1994 hadden er al twee andere Italianen gemist. Wie zijn dat? Franco Baresi en Daniele Massaro.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.