Advocaat verder in de problemen: Son en co revancheren zich tegen Irak

Dick Advocaat ziet het zicht op een WK-ticket met Irak verder vertroebelen. In het Thani bin Jassim Stadion nam Zuid-Korea dinsdag revanche voor het doelpuntloze gelijkspel op de eerste speeldag.

Irak
Irak
0 - 3
Zuid-Korea
Zuid-Korea

Advocaat begon zijn dienstverband bij Irak in september met een knap gelijkspel in Zuid-Korea. Met onder meer steraanvaller Heung-Min Son in de gelederen kwam de tienvoudig WK-deelnemer destijds niet tot scoren tegen het veel lager aangeslagen Irak. De Zuid-Koreanen spoelden die kater dinsdag weg door in Qatar, de thuisbasis van Irak deze kwalificatiereeks, met 0-3 te winnen.

Lee Jae-Sung nam tien minuten voor rust de openingstreffer voor zijn rekening. De middenvelder van FSV Mainz 05 profiteerde van geschutter in de Iraakse defensie (0-1). Son verdubbelde twintig minuten voor tijd de voorsprong. Na inmenging van de VAR toonde de Spurs-aanvaller zich in tweede instantie koelbloedig vanaf de stip (0-2). Zijn eerste inzet telde niet, omdat een ploeggenoot te vroeg was ingelopen. Jeong Woo-Yeong zorgde met de derde Zuid-Koreaanse treffer voor het slotakkoord.

Onder vuur
Door de nederlaag neemt de druk op Advocaat verder toe. De Nederlandse oefenmeester ligt onder vuur vanwege de tegenvallende resultaten. 'Als de Iraakse bond een betere coach vindt dan ik, dan moeten ze de juiste beslissing nemen', liet Advocaat na het gelijkspel tegen hekkensluiter Syrië al optekenen. 'Het belangrijkste blijft het team, niet ik.'

Landgenoot Bert van Marwijk kende dinsdag meer succes. De Verenigde Arabische Emiraten boekten een late zege op Libanon en klommen zo naar de derde plek in Groep A van de Aziatische kwalificatiereeks. Die geeft recht op een dubbele ontmoeting met de nummer drie van Groep B. De winnaar van die confrontatie plaatst zich voor de intercontinentale play-offs.